Διαφήμιση

Υλικά

400 γρ. βρασμένη κολοκύθα
1 ξερό κρεμμύδι λιωμένο στη μουλινέτα
1/2 φλ. ελαιόλαδο
300 γρ. φέτα
2 κ.σ. ξερός δυόσμος ή 3 κ.σ. φρέσκος δυόσμος
Αλάτι, άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το φύλλο
400 γρ. αλεύρι
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 ποτήρι του κρασιού ξύδι
1 ποτήρι του νερού χλιαρό νερό

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τη ζύμη για το φύλλο: (μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμο φύλλο για χωριάτικη πίτα, αν το άνοιγμα δεν είναι το φόρτε μας ή αν δεν έχουμε χρόνο). Βάζουμε το αλεύρι σαν βουναλάκι μέσα σε λεκάνη, κάνουμε ένα «πηγάδι» στη μέση, και ρίχνουμε εκεί, το ξύδι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά –σιγά το νερό (διότι μπορεί να μην χρειαστεί να το βάλουμε όλο), ζυμώνοντας, μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια και όταν την πιέζουμε με το δάχτυλό μας, να ανεβαίνει πάλι. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε στο ψυγείο.* (Αποφάσισα να μην βάζω αλάτι, όταν είδα πως έτσι έκανε μία άκρως πεπειραμένη κυρία από την Ορεινή Ναυπακτία. Μου είπε πως έτσι ανοίγει το φύλλο ευκολότερα. Και είχε δίκιο). Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.

Διαφήμιση

Φτιάχνουμε τη γέμιση: ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε σε χαμηλή φωτιά –δεν πρέπει να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε την κολοκύθα, ανεβάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τη φέτα χοντροτριμμένη, το δυόσμο και το πιπέρι. Δοκιμάζουμε το αλάτι και την αφήνουμε να κρυώσει. Αλείφουμε καλά με λάδι, ένα μεγάλο ρηχό ταψί (διάμετρος 40 εκ.)
Ανοίγουμε το φύλλο: Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, το ένα λίγο πιο μεγάλο από το άλλο. Αλευρώνουμε το τραπέζι. Αλευρώνουμε τον πλάστη. Παίρνουμε το μεγαλύτερο κομμάτι και το σχηματίζουμε σε μια πιτούλα με τα χέρια μας. Την ακουμπάμε επάνω στο τραπέζι και την αλευρώνουμε. Ανοίγουμε φύλλο, λίγο μεγαλύτερο από τον πάτο του ταψιού και το στρώνουμε στο ταψί αφήνοντας ό,τι περισσεύει να κρέμεται απ΄ έξω. Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση. Με την ίδια διαδικασία, ανοίγουμε σε φύλλο και το μικρότερο κομμάτι, σε μέγεθος ελάχιστα μεγαλύτερο από την επιφάνεια του ταψιού και με αυτό καλύπτουμε τη γέμιση. Γυρίζουμε το φύλλο που περισσεύει έξω από το ταψί προς τα μέσα και το στρίβουμε πιέζοντας προς την εσωτερική μεριά του ταψιού για να κλείσουμε καλά τη γέμιση. Χαράζουμε, σε τετράγωνα κομμάτια, αλείφουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο για 1 ώρα και 45 λεπτά.

ΠΗΓΗ: www.athinorama.gr

Διαφήμιση

Δείτε Επίσης

Διαφήμιση