Υλικά

για Κολοκυθόσουπα:
-700 γρ. κίτρινη κολοκύθα καθαρισμένη και ψιλοκομμένη σε κυβάκια
-3 καρότα ψιλοκομμένα σε κυβάκια
-2 πατάτες σε κυβάκια
-1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
-2 γλυκοπατάτες βρασμένες ξεχωριστά και ψιλοκομμένες
-1 πράσο ψιλοκομμένο
-1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
-Μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
-Μισή κόκκινη πιπεριά
-Αλατοπίπερο (μπούκοβο προαιρετικά)
-Λίγο κάρδαμο και κύμινο τριμμένο
-1 φλυτζάνι καφέ ελαιόλαδο
-Χυμό από μισό λεμόνι
-Λίγο τζίντερ τριμμένο
-2 κσ κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
-Στραγγιστό γιαούρτι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Βράζουμε τις γλυκοπατάτες χωριστά. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και ψιλοκόβουμε σε κυβάκια. Ψιλοκόβουμε και βράζουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά (κρατάμε λίγο κρεμμυδάκι και άνηθο για το γαρνίρισμα) μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνουμε στην κατσαρόλα με λίγο ζωμό, προσθέτουμε τη γλυκοπατάτα βρασμένη και ψιλοκομμένη, προσθέτουμε το λάδι και πολτοποιούμε με τον πολτοποιητή χειρός. Αν χρειάζεται υγρό στοιχείο, προσθέτουμε λίγο ζωμό από αυτόν που έχουμε κρατήσει. Το βάζουμε πάλι στην εστία να πάρει μια βράση και να ενσωματωθούν όλα τα υλικά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε. Πρέπει να γίνει μια κρεμώδης σούπα. Στο τέλος προσθέτουμε 2 κς κρέμα γάλακτος. Αν νηστεύουμε βάζουμε φυτική.

Σερβίρουμε ζεστή με μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι, αν το επιθυμούμε.

Εκτέλεση για το συκώτι:

Παίρνουμε 2 μερίδες συκώτι, το πλένουμε, το καθαρίζουμε από τα νεύρα και τις μεμβράνες. Το πλένουμε με λίγο ξύδι. Έπειτα το τοποθετούμε σε ένα μπολ με γάλα, να το σκεπάζει. Το αφήνουμε για μια ώρα. Το στραγγίζουμε χωρίς να το πλύνουμε, το αλατίζουμε και το αλευρώνουμε. Το τοποθετούμε σε τηγάνι με καυτό λάδι. Το σβήνουμε με λίγο κρασί ή λεμόνι και το τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε με φρέσκο λάδι, λεμόνι, ρίγανη τριμμένη και αλατοπίπερο αν χρειάζεται. Γαρνίρουμε με φρέσκια ντομάτα και κόκκινη πιπεριά.

H συνταγή είναι της κας  Eva Amit ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΟΥ