Κοτόπουλο κοκκινιστό με χειροποίητη μανέστρα Λέσβου

Υλικά για το κοτόπουλο

  • 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες (1 1/2 κιλό περίπου)
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 500γρ. ντομάτα φρέσκια περασμένη από το μούλτι (2 φλιτζ.) ή 1 συσκευασία χυμός ντομάτας εμπορίου
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κούπα  χειροποίητο κριθαράκι
  • 3 κούπες νερό
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1/3 κ.γ. κύμινο
  • 4 κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες (ή ζητάμε από τον κρεοπώλη να το κόψει). Το πλένουμε καλά με κρύο νερό και ξύδι. Αφήνουμε να στραγγίξει από το νερό.
  2. Σε μία κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε από όλες τις πλευρές τα κομμάτια του κοτόπουλου μέχρι να πάρουν χρώμα.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε τη ντομάτα και το σκόρδο. Διαλύουμε τον πελτέ στην μία κούπα νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και τα μπαχαρικά εκτός από αλάτι.
  5. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για περίπου 1 1/2 ώρα, με την κατσαρόλα να είναι σκεπασμένη. Προς το τέλος, προσθέτουμε το αλάτι. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση. βγάζουμε σε πιατέλα τις μερίδες του κοτόπουλου και τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο για να είναι ζεστά.
  6. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και μόλις πάρει βράση το ζουμί του φαγητού προσθέτουμε το κριθαράκι κι ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να τραβήξει τα υγρά του. Ανακατεύουμε ενδιάμεσα. 
  7. Σερβίρουμε το κριθαράκι ζουμερό με το κοτόπουλο.

Καλή Επιτυχία

Χειροποίητο Κριθαράκι από την Λέσβο

Υλικά:

1 ποτήρι πρόβειο γάλα
3 φρέσκα αυγά
1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
1 κιλό αλεύρι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε στη λεκάνη ζυμώματος το γάλα με το λάδι, τα αυγά και το αλάτι και ξεκινάμε να ρίχνουμε το αλεύρι και να ζυμώνουμε. Το ζυμάρι μας πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό και να μην κολλάει καθόλου στα χέρια. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα το πρωί ξεκινάμε να φτιάχνουμε το κριθαράκι παίρνοντας λίγη ποσότητα στην παλάμη μας και βγάζοντας μια μυτερή προεξοχή, απ’ όπου κόβουμε μικρά κομματάκια με το άλλο χέρι στρίβοντάς τα και δίνοντάς τους το σχήμα ακριβώς σαν το κριθαράκι που γνωρίζουμε. Τα ρίχνουμε μέσα σε ταψάκι αραιά και μετά τα απλώνουμε σε ένα μεγάλο κόσκινο γυρισμένο ανάποδα ή ελλείψει αυτού σε μια καθαρή πετσέτα. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν για 3-4 μέρες πολύ καλά.
Τα αμυλώδη χειροποίητα τρόφιμα μετά από λίγους μήνες προσβάλλονται από έντομα, πιάνουν ψείρα, όπως λέμε στο χωριό. Προς αποφυγή αυτού περνάμε το κριθαράκι, αφού πρώτα στεγνώσει εντελώς, και από το φούρνο. Τον ανάβουμε στους 100ο C και φουρνίζουμε το κριθαράκι σε ένα ταψί για 20 λεπτά.

Καλή Επιτυχία

ΠΗΓΗ: https://ahungrybear.weebly.com/

Προηγούμενο άρθροΠαραδοσιακό Πιταρέλι με Σκόρδο και τυρι
Επόμενο άρθροΓρήγορο, Εύκολο, Λαχταριστό: Τυροπιτάρια στο τηγάνι για Όλες τις Ωρες