Κοτόπουλο σε βελούδινη σάλτσα μανιταριών
Συστατικά:
1/4 φλιτζάνι αλεύρι (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι χωρίς γλουτένη)
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
2 κιλά πόδια κοτόπουλου (περίπου 3-4 μεγάλα πόδια κοτόπουλου)
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
850 gr μανιτάρια (το καθένα κομμένο στη μέση)
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (αν χρειάζεται)
1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζάνι κρέμα γαλακτος
Οδηγίες:
Σε ένα μικρό μπολ, συνδυάστε το αλεύρι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
Σε ένα μεγάλο πιάτο, βυθίστε τα πόδια κοτόπουλου σε αυτό το καρυκευμένο μείγμα αλευριού
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα πόδια του κοτόπουλου με το δέρμα προς τα κάτω και ροδίστε για περίπου 4 λεπτά μέχρι το δέρμα να πάρει ωραίο χρυσό χρώμα.
Γυρίστε τα πόδια του κοτόπουλου από την άλλη πλευρά και ροδίστε την άλλη πλευρά για περίπου 3 λεπτά.
Αφαιρέστε τα πόδια κοτόπουλου και αφήστε τα στην άκρη. Αφαιρέστε επίσης εκείνα τα μέρη του ελαιολάδου που πήραν πολύ σκούρο χρώμα απο το ρόδισμα του κοτόπουλο με το μείγμα αλευριού.
Στο ίδιο, τώρα άδειο τηγάνι, προσθέστε μανιτάρια (κομμένα στη μέση) και ψιλοκομμένο σκόρδο, προσθέστε επιπλέον κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (αν χρειάζεται) και σοτάρετε τα σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά.
Προσθέστε ζωμό κοτόπουλου στο τηγάνι, ξύνοντας τα ροδισμένα κομμάτια στο κάτω μέρος του τηγανιού.
Προσθέστε 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ανακατέψτε.
Τοποθετήστε ξανά τα πόδια κοτόπουλου στο τηγάνι.
Αφήνουμε το ζωμό κοτόπουλου να βράσει, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να σιγοβράσει σε χαμηλή μεσαία φωτιά. Σιγοβράζουμε τα πόδια κοτόπουλου για 25-30 λεπτά, μέχρι να ψηθεί τελείως το κοτόπουλο και να χυθούν οι χυμοί όταν χαραχθεί το κοτόπουλο στη μέση.
Αφαιρέστε τα ψημένα πόδια κοτόπουλου σε ένα πιάτο και διατηρήστε τα ζεστά.
Γυρίστε τη φωτιά στο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή και σιγοβράστε τη σάλτσα μανιταριών για περίπου 4 λεπτά μέχρι να μειωθεί κατά περίπου το ένα τρίτο. Ανακατέψτε τη 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος στη σάλτσα μανιταριών
και σιγοβράστε για άλλα 2 λεπτά σε χαμηλή μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς και ξύνοντας από τον πάτο του τηγανιού, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Προσθέστε ξανά τα πόδια κοτόπουλου στο τηγάνι για να ζεσταθούν.
Σερβίρισμα