Υλικά
Εξυπηρετεί 4-5:
1 (περίπου 1,8kg) κοτόπουλο, κομμένο σε κομμάτια
10-12 κρεμμυδια για στιφάδο, καθαρισμένα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
1 δοχείο (800gr) ντομάτα πουρε
2 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο ξύδι
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτα
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη τριμμένη ρίγανη
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι και μαύρο πιπέρι,
¼ κουταλάκι του γλυκού θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινου πιπεριού, προαιρετικά
2-3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση
Σημείωση: Τα κρεμμύδια μπορούν είτε να μαγειρευτούν στην κατσαρόλα ώστε να μαγειρευτεί το στιφάδο μέσα ή μέσα στον φούρνο. Το ψήσιμο τους στο φούρνο θα μειώσει το χρόνο μαγειρέματος, αφού μπορείτε να ξεκινήσετε με το στιφάδο ενώ τα κρεμμύδια ψήνονται στο φούρνο. Εσύ διαλέγεις!
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 ° C.
Τοποθετήστε τα κρεμμύδια σε ένα ταψί, και ψιλοβρέξτε με ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο και αλατοπιπερίστε ελαφρά. Ψήστε περίπου 25 λεπτά και αφήνω στην άκρη.
Αλατοπιπερώστε τα κομμάτια κοτόπουλου και στις δύο πλευρές.
Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε μία κατσαρόλα σε μέτρια υψηλή θερμότητα και τσιαγαρίστε το κοτόπουλο για 5 λεπτά σε κάθε πλευρά. Ίσως χρειαστεί να το κάνετε σε 2 παρτίδες ανάλογα με το μέγεθος της κατσαρόλας.
Βγάλτε το κοτόπουλο στην άκρη και μειώστε τη φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας και ζεσταίνουμε για μερικά δευτερόλεπτα. Προσθέστε αμέσως τις ντομάτες και τις ανακτεύετε μαζί. Αλάτισε τη σάλτσα με αλάτι, πιπέρι, και νιφάδες κόκκινου πιπεριού, ρίγανη, φύλλα δάφνης και βαλσάμικο ξίδι.
Τοποθετήστε το κοτόπουλο στη σάλτσα και βράστε. Καλύψτε το δοχείο και μειώστε τη θερμότητα στη μέση. Μαγειρέψτε για 30 λεπτά ή έως ότου η σάλτσα πήξει και το κοτόπουλο μαγειρευτεί πλήρως. Ανακατέψτε συχνά έτσι ώστε το κοτόπουλο να μην καεί.
Προσθέστε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα και τα βάζετε προσεκτικά στη σάλτσα φροντίζοντας να μην τα λιώσετε. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά.
Γευτείτε και προσαρμόστε το αλάτι, εάν χρειαστεί. Γαρνίρετε με το ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.
Αυτό το στιφάδο πηγαίνει υπέροχα πάνω από ρύζι ή ζυμαρικά, ή με μια σαλάτα και λίγο φρυγανισμένο ψωμί.
Απολαύστε!