Κουλούρια βουτηγμένα σε μελάσα σταφυλιού
Υλικά: (φτιάχνει 8 κουλούρια)
Αλεύρι 3 φλιτζάνια + 2 κουταλιές της σούπας (~500 γραμμάρια) + ακόμη για το πασπάλισμα
βρώμη σιταριού 4-5 κουταλιές της σούπας *σημείωση: μπορεί να παραληφθεί
Νερό 1 1/4 φλιτζάνι (~300 γραμμάρια)
Μαγιά 1 πακέτο, στιγμιαία
Αλάτι 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού (9 γραμμάρια)
Σουσάμι 1 φλιτζάνι (140 γραμμάρια)
Μελάσα σταφυλιού 1/4 φλιτζάνι (60 γραμμάρια)
Νερό 1/4 φλιτζάνι (60 γραμμάρια)
Εκτέλεση
Για να φτιάξετε ζύμη (καλύτερα αν γίνει 1 μέρα πριν):
Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο νερό.
Προσθέτουμε το αλάτι και 1 φλιτζάνι από το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά.
Συνεχίζουμε ενσωματώνοντας το αλεύρι και το πίτουρο σιταριού μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη.
Γυρίστε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για περίπου 10 λεπτά.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε πολύ ελαφρά λαδωμένο μπολ, αλείφουμε με λάδι, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μια νύχτα (ή ~4-6 ώρες).
Για να κάνετε τα κουλούρια:
Βγάζετε τη ζύμη από το μπολ και ζυμώνετε σε πολύ ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια για περίπου 5 λεπτά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια και τυλίγουμε σε μπαλάκια. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά σκεπασμένο με μια πετσέτα.
Εν τω μεταξύ, φρυγανίζουμε το σουσάμι σε ένα τηγάνι μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Σε ένα ρηχό μπολ, ανακατέψτε τη μελάσα σταφυλιού και το νερό.
Σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας, απλώστε ένα κομμάτι ζύμης σε ένα μακρύ σχοινί, μήκους περίπου (60 cm).
Πιάστε από το κέντρο και στρίψτε μαζί τις άκρες, κρατώντας από τη θηλιά στο επάνω μέρος. Τραβήξτε τα άκρα σε μια θηλιά για να φτιάξετε το δαχτυλίδι. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.
Στη συνέχεια, βυθίστε τα δαχτυλίδια στη μελάσα σταφυλιού και στη συνέχεια τοποθετήστε τα σε ένα τρυπητό για να στραγγίξουν τα περιττά υγρά.
Βουτήξτε κάθε κουλούρι στο σουσάμι και στη συνέχεια τοποθετήστε τα σε λαδόκολλα στρωμένη με λαδόκολλα.
Αφήστε τους δακτυλίους με επικάλυψη σουσαμιού να καθίσουν για περίπου 30 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 240 βαθμοί C. *Σημείωση, τα έχω φτιάξει σε φούρνο που έφτασε μόνο τους 200 βαθμούς C και βγήκαν μια χαρά, αλλά προτιμάται υψηλότερη θερμοκρασία 🙂
Τοποθετήστε ένα μικρό ταψί με ζεστό νερό στο κάτω μέρος του φούρνου σας για να δημιουργήσετε ατμό.
Τοποθετήστε τα κουλουρια στο φούρνο και ρίξτε περίπου 1/4 φλιτζάνι επιπλέον νερό στο κάτω μέρος του φούρνου. Αυτό θα δημιουργήσει ατμό για να βοηθήσει το κουλουρι να φουσκώσει γρήγορα κατά το αρχικό μέρος του ψησίματος.
Μετά από περίπου 10 λεπτά, αφαιρέστε προσεκτικά το ταψί νερού.
Ψήνουμε για 10 λεπτά επιπλέον, ή μέχρι να πάρουν βαθύ καστανοκόκκινο χρώμα.
Καλή Επιτυχία