Η Συνταγή είναι της κας Maria Kazdagli
Υλικά:
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. ταχίνι
1/4 ποτήρι ηλιέλαιο
2 κ.γλ. αλάτι
4 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ποτήρια σουσάμι
1 ποτήρι νερό + 1 κ.σ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με τη μαγιά και ανακατευουμε μετα τη ζάχαρη ανακτευουμε.
Μέσα στο ιδιο μπολ, ρίχνουμε το ηλιέλαιο το ταχίνι και ανακατευω μετά 3 ποτηρια αλεύρι και ανακατευουμε με το χερι και ριχνουμε και το υπόλοιπο αλευρι και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεια και ελαστική ζύμη.
Πρώτο Φούσκωμα: Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 20-30 λεπτά
Διαμόρφωση Κουλουριών:
Αλευρωνουνε το παγκο και χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια.
Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μπαλάκι και τ αφηνουμε στην άκρη
Πέρνουμε ένα μπαλάκι το ανοίγουμε με τα δαχτυλα σε ένα οβαλ σχημα και το ρολάρω για ανοιξει ενα μακρυ κορδόνι τα στρίβουμε γι αυτο και τα λέμε στριφτά και ενώνουμε
τις δύο άκρες πολυ καλά για να σχηματίσουμε ένα κουλούρι. (Δείτε και στο βίντεο)
Σουσαμοποίηση:
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη ή μέλι.
Βουτάμε κάθε κουλούρι στο μείγμα με το νερό και μετά το περνάμε από το σουσάμι.
Δεύτερο Φούσκωμα: Τοποθετούμε τα κουλούρια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα ή σιλικόνης ταψακι και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15-20 λεπτά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.
💡 Συμβουλές:
Βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι χλιαρό και όχι καυτό, για να μην καταστρέψετε τη μαγιά.
Ζυμώστε καλά τη ζύμη για να γίνουν τα κουλούρια αφράτα.
Αφήστε τα κουλούρια να φουσκώσουν καλά πριν τα ψήσετε.
Μπορείτε να πασπαλίσετε τα κουλούρια με επιπλέον σουσάμι πριν τα ψήσετε.
Καλή απόλαυση!