Κουραμπιέδες

Κουραμπιέδες – Φανταστικά, νόστιμα, τραγανoί. Κάνω πάντα διπλή δόση, να τα έχω για πολλές μέρες. Ακόμα και μετά από δύο εβδομάδες είναι τέλειοι. 🎅🎄

Συστατικά:

450 γρ αλεύρι
3 γρ μαγειρική σόδα
150 γρ ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ ζάχαρη
10 γρ ζάχαρη βανίλιας
1 κρόκος αυγού
150 γρ λάδι
100 ml μεταξά ή κονιάκ
150 γρ αμύγδαλα ψιλοκομμένα, ψητά. Κόψτε τα αμύγδαλα σε ελαφρώς μεγαλύτερα και μικρότερα κομμάτια.

ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Στρώνουμε δύο μεγάλα ταψιά με χαρτί ψησίματος.
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι και τη μαγειρική σόδα.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη ζάχαρη βανίλιας μέχρι να γίνει κρεμώδης υφή.
Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών. Χτυπάμε.
Προσθέστε λάδι και μεταξά (ή κονιάκ).
Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα αλευριού.
Προσθέτουμε αμύγδαλα και πλάθουμε μια ζύμη. Μην ζυμώνετε πολύ, μόνο μέχρι να συνδεθούν όλα όμορφα και να μην υπάρχουν πλέον στεγνά μέρη.
Προθερμάνετε το φούρνο (με ανεμιστήρα) στους 180 C.
Πλάθουμε μπαλάκια, τα αραδιάζουμε σε ταψί και ισιώνουμε το καθένα λίγο από πάνω.
Μετράω ότι κάθε μπάλα έχει 35 g για να έχει το ίδιο μέγεθος, αλλά δεν χρειάζεται να μετρηθεί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 17-20 λεπτά-μέχρι τους κουραμπιέδες να πάρουν ένα ωραίο χρυσοκαφέ χρώμα.
Αφήστε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν στο ταψί καθώς είναι πολύ τραγανοί για να σπάσουν.
Τυλίξτε τα σε πολλή ζάχαρη άχνη.
Μην τα βάζετε στο ψυγείο κοντά σε πηγή θερμότητας καθώς η ζάχαρη σε σκόνη θα λιώσει. Είναι υπέροχα σε έναν όμορφο διακοσμητικό δίσκο ή πιάτο, για να σταθούν στο τραπέζι, αλλά φροντίστε να τα σκεπάσετε με διάφανο φύλλο και να τα κλείσετε όμορφα στις άκρες του πιάτου, έτσι ώστε τα μπισκότα να παραμένουν φρέσκα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Καλή Επιτυχία με υγεία