Η Συνταγή είναι του Pastry chef Stratos Petrou
Υλικά
Για την Ζύμη
90 γρ Ηλιέλαιο
190 γρ Νερό Χλιαρό
190 γρ Χυμός Πορτοκαλιού χλιαρό
100 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
12 γρ Ξηρή Μαγιά
3 Δάκρυα Μαστίχας Χίου τριμμένα
5 γρ Μαχλέπι
2 Βανίλιες
5 γρ Σόδα Μαγειρικής
1 κουτ γλυκού Κανέλα Σκόνη
Λίγο αλάτι
700γρ Αλεύρι Σταρένιο Λήμνου ή Χωριάτικο
Για την Γέμιση
600 γρ Ταχίνι
150 γρ Ζάχαρη άχνη
1 κουτ σούπας Κανέλα Σκόνη
1/2 κουτ γλυκού Γαρύφαλλο Σκόνη
50 γρ Ηλιέλαιο
1 βανίλια
Για το Σιρόπι
40 γρ Νερό Ζεστό
90 γρ Μέλι
Εκτελεση
Ξεκινάμε να φτιάξουμε αυτή την πανεύκολη συνταγή αρχικά φτιάχνοντας το φύλλο όπου σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό
μαζί με το χυμό πορτοκάλι εγώ έχω βάλει μαζί την ζάχαρη το ηλιέλαιο και τη μαγιά και τα χτυπάμε με ένα σύρμα να ενωθούν
Στη συνέχεια στη μεγάλη λεκάνη που έχουμε βάλει το αλεύρι ρίχνουμε τα μπαχαρικά ανακατεύουμε στο να πάνε παντού και έπειτα ρίχνουμε
τα υγρά
Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας προσοχή δεν προσθέτουμε αλεύρι
Τοποθετούμε τη ζύμη στη λεκάνη της σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσει για μισή ώρα
Οσο φουσκώνει η ζύμη μας πάμε να φτιάξουμε τη γέμιση όπου σε ένα μπολ βάζο το ταχίνι μαζί με τη ζάχαρη αχνη τα μπαχαρικά και το ηλιέλαιο
και τα ανακατεύω πολύ καλά
Ετοιμη η ζυμη έχει φουσκώσει αρκετά και τοποθετώ στον πάγκο εργασίας από έχω πασπαλίσει αλεύρι και την χωρίζω σε 8 κομμάτια
Κάθε κομμάτι το κάνω σε μπαλίτσες και το αφήνω στην άκρη και στη συνέχεια παίρνω την κάθε μπαλίτσα την ανοίγω σε ένα ορθογώνιο
παραλληλόγραμμο καλό θα είναι ο πάγκος εργασίας να είναι πασπαλισμένος συνεχώς για ευκολότερο άνοιγμα
Οταν πλέον έχουμε ανοίξει το φύλλο προσθετουμε του με μία γενναιόδωρη ποσότητα από τη γέμιση που φτιάξαμε 2 με τρεις κουταλιές της
σούπας περίπου απλώνουμε ώστε να πάει στην όλη την επιφάνεια της
Διπλώνουμε την ταχινόπιτα σε ένα μακρόστενο ρολό το τραβάμε ελαφρώς με τα χέρια μας ώστε να μεγαλώσει σε μέγεθος
Διπλώνω την ταχινόπιτα όπως φαινεται στο βιντεο την πατάω ελαφρώς με τον πλάστη ώστε να ενωθούν τα δύο μέρη και την τοποθετώ σε ένα
μεγάλο ταψί που έχω στρώσει μία λαδόκολα συνεχίζω την ίδια διαδικασία με όλες τις ταχινόπιτες
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνος 160 βαθμούς για μισή ώρα μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα
Ετοιμες ψημένες οι ταχινόπιτες μας έτσι όπως είναι ζεστές τις περνάω με το σιρόπι που φτιάξαμε
για το σιρόπι
Βάζουμε σ ένα μπολάκι το μέλι προσθέτουμε το ζεστό νερό ανακατεύουμε να διαλυθεί και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό