Υλικά:
Για το πουργούρι:
4 ποτήρια λεπτό πουργούρι
4 – 4.5 ποτήρια ζεστό νερό
1/2 ποτήρι σιμιγδάλι
Αλάτι
Για τη γέμιση:
1/2 κιλό κιμάς χοιρινός
1 κιλό κρεμμύδια
Αλάτι
Πιπέρι
Κανέλα
Αρτυσιά (κύμινο)
Μαϊντανός
Εκτέλεση:
Προετοιμασία του πουργουριού:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το πουργούρι, το αλάτι και το σιμιγδάλι.
Προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό νερό, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί και το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε το πουργούρι να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να μαλακώσει.
Προετοιμασία της γέμισης:
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσει.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την κανέλα, την αρτυσιά και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σχηματισμός και τηγάνισμα:
Ζεσταίνουμε άφθονο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι.
Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από το μείγμα του πουργουριού και σχηματίζουμε ένα μικρό κύπελλο με τα χέρια μας.
Γεμίζουμε το κύπελλο με λίγη από τη γέμιση.
Κλείνουμε το κύπελλο προσεκτικά, πιέζοντας τις άκρες για να σφραγίσουν καλά.
Τηγανίζουμε τις κούπες στο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Αφαιρούμε τις κούπες από το τηγάνι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σερβίρισμα:
Σερβίρουμε τις κυπριακές κούπες ζεστές, συνοδεύοντας με φρέσκο λεμόνι και γιαούρτι.
Η Συνταγή/φωτό είναι της κας Mary Savva