Τα κόλλυβα είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό γλυκό, είναι μια προσφορά αγάπης. Εγώ τα φτιάχνω έτσι και είναι πάντα πεντανόστιμα και μοσχομυριστά. Πάμε να δούμε πώς τα ετοιμάζω!
Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou
Υλικά:
500 γρ. σιτάρι βρασμένο και πολύ καλά στεγνωμένο
100 γρ. καρύδα τριμμένη (ψιλή)
100 γρ. μπισκότα κανέλας τριμμένα (αυτό είναι το μυστικό που τα κάνει πεντανόστιμα!)
100 γρ. σταφίδα ξανθή
50 γρ. κουκουνάρι
100 γρ. φουντούκια τριμμένα, καβουρδισμένα
100 γρ. αμύγδαλα τριμμένα, καβουρδισμένα
100 γρ. καρύδι τριμμένο
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη
1 ½ κουταλάκι του γλυκού πιπερόριζα (τζίντζερ) σκόνη
1 βανίλια (σε σκόνη ή υγρή)
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ψημένο (δες tips πώς να το φτιάξεις)
300 γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Προετοιμασία Σιταριού (από την προηγούμενη μέρα): Από το προηγούμενο βράδυ, πλένω καλά το σιτάρι και το βράζω μέχρι να μαλακώσει. Το σουρώνω και το απλώνω σε ένα καθαρό πανί ή χαρτί κουζίνας για να στεγνώσει εντελώς. Είναι πολύ σημαντικό να είναι τελείως στεγνό, γιατί αλλιώς τα κόλλυβα θα λασπώσουν. Το αφήνω να στεγνώσει για τουλάχιστον μία ολόκληρη μέρα.
Ανάμειξη των Υλικών: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το στεγνό βρασμένο σιτάρι. Προσθέτω την τριμμένη καρύδα, τα τριμμένα μπισκότα κανέλας (αυτά είναι το μυστικό!), τις ξανθές σταφίδες, το κουκουνάρι, τα τριμμένα και καβουρδισμένα φουντούκια, τα τριμμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα και το τριμμένο καρύδι.
Ανακατεύω καλά όλα αυτά τα υλικά να ενωθούν.
Έπειτα προσθέτω τα μπαχαρικά: την κανέλα, το γαρίφαλο, την πιπερόριζα (τζίντζερ) και τη βανίλια. Ανακατεύω ξανά πολύ καλά για να πάνε παντού τα αρώματα.
Συναρμολόγηση στην Πιατέλα: Παίρνω μια πιατέλα ή ένα δίσκο που θα μεταφέρω τα κόλλυβα στην εκκλησία. Μεταφέρω το μείγμα του σιταριού με τους ξηρούς καρπούς στην πιατέλα και το απλώνω ομοιόμορφα.
Προσθέτω το ψημένο αλεύρι και το απλώνω πάνω από το σιτάρι, σκεπάζοντας το εντελώς. Το πατάω ελαφρώς με το χέρι μου για να γίνει μια συμπαγής επιφάνεια.
Τέλος, με μεγάλη προσοχή, προσθέτω τη ζάχαρη άχνη, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια από τα κόλλυβα. Αφού την έχω καλύψει εντελώς, την πατάω κι αυτή ελαφρώς με το χέρι μου για να γίνει πιο συμπαγής.
Με μια επίπεδη χαρτοπετσέτα, περνάω απαλά την επιφάνεια για να γίνει λεία και επίπεδη.
Στολισμός: Τώρα ξεκινάει το μέρος που αρέσει σε όλους, ο στολισμός! Ο καθένας μπορεί να τα στολίσει όπως επιθυμεί. Εγώ θα σας δείξω έναν ενδεικτικό τρόπο.
Εκτυπώνω έναν σταυρό (ένα πρότυπο) και τον τοποθετώ στο κέντρο. Περιμετρικά του σταυρού βάζω βρώσιμες μαύρες πέρλες ζαχαροπλαστικής.
Αφού τελειώσω το περίγραμμα του σταυρού, γεμίζω το εσωτερικό του με τριμμένη καρύδα.
Συνεχίζω το στόλισμα δημιουργώντας σχέδια με τριμμένη κανέλα και άλλους ξηρούς καρπούς (π.χ. αμύγδαλα, φουντούκια).