Λαζάνια λαχανικών με σπανάκι και ανθότυρο.

Υλικά

8 φύλλα λαζάνια (2 ανά στρώση)
Τυρί μοτσαρέλα και παρμεζάνα
Σάλτσα λαχανικών:
1 μελιτζάνα, ψιλοκομμένη
3 κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες
Μανιτάρια 250 γρ
1 κρεμμύδι, σε κύβους
3 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες
2 κσ λάδι
400g ντομάτες σε κύβους κονκασε
2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
Αλάτι, πιπέρι, αποξηραμένα ή φρέσκα βότανα όπως δεντρολίβανο, θυμάρι και βασιλικό

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέστε το σκόρδο, μανιτάρια, κολοκυθάκια και μελιτζάνα και μαγειρέψτε για 2 έως 3 λεπτά. Προσθέστε ντοματοπελτέ, καρυκεύματα, ντομάτες κονκασε και ζωμό και σιγοβράστε για 40 λεπτά ή περισσότερο για να πάρετε όλη την γεύση. Συνεχίστε να ρίχνετε επιπλέον νερό καθώς μειώνεται.


Γέμιση σπανάκι και Ανθότυρο

400-500γρ ανθότυρο
500 γρ σπανάκι, κομμένο πλυμένο και βρασμένο.
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
2 κουταλιές της σούπας τυρί παρμεζάνα
Ανακατέψτε όλα τα συστατικά μαζί.

Σάλτσα μπεσαμέλ:

Υλικά (όλα σε θερμοκρασία δωματίου)
150 γρ. Βούτυρο αγελάδας
70 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
600 ml Γάλα φρέσκο
70 γρ. τριμμένο Κεφαλοτύρι
80 γρ. τριμμένο Κασέρι
2 κρόκους Αυγών
Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το βούτυρο, αφήνουμε να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα μέχρι να ψηθεί το αλεύρι και να πάρει χρώμα.
Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα και ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα αυγοδάρτη (το σύρμα είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το στάδιο για να μην σβολιάσει η σάλτσα).
Αφού βάλουμε όλο το γάλα, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
Μόλις πήξει καλά, κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους 2 κρόκους και τα τυριά και ανακατεύουμε πολύ καλά για να ψηθούν τα αυγά από τη θερμοκρασία της σάλτσας.

Η Συναρμολόγηση:

Καλύψτε τη βάση του ταψιού με υγρή σάλτσας λαχανικών, στρώστε με φύλλα λαζάνια (2 στρώσεις), σάλτσα λαχανικών, τριμμένο τυρί μοτσαρέλα και παρμεζάνα, φύλλα λαζάνια, γέμιση ανθότυρο με σπανάκι, ραντίστε με λίγο σάλτσα λαχανικών και συνεχίστε το στρωμάτωση χρησιμοποιώντας όλα τα συστατικά. Τελειώστε από πάνω με την σάλτσα μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και ψήνουμε σε φούρνο (200 βαθμούς Κελσίου) για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

ΠΗΓΗ: Dora JoannouGreek Recipe Exchange Group

Προηγούμενο άρθροΜπριος γεμιστό
Επόμενο άρθροΚυπριακές Φλαούνες με Κεφαλογραβιέρα και Χαλούμι