Υλικά:

Λαχανόφυλλα: Τα ήδη ζεματισμένα και στραγγισμένα λαχανόφυλλα από 1 μεγάλο λάχανο

Γέμιση:
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 κιλό κιμά ανάμεικτο
Αλάτι και πιπέρι
1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα, καλά ξεπλυμένο

Αυγολέμονο:
2 αυγά
Χυμό από 2 λεμόνια
Ζωμό από τους λαχανοντολμάδες
Λίγα λαχανόφυλλα από τον πάτο της κατσαρόλας

Επιπλέον:
Ελαιόλαδο
Μπούκοβο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Από το λάχανο αφαίρεσα το κοτσάνι του με μαχαίρι….το έβαλα με το κομμένο μέρος προς τα κάτω σε μεγάλη κατσαρόλα
με νερό κι αλάτι που έβραζε.
Το άφησα 5 λεπτά,το έβγαλα κι αφαίρεσα όσα φύλλα έβγαιναν.
Εβαλα το λάχανο πάλι στην κατσαρόλα και ξανά την ίδια διαδικασία μέχρι να βγάλω όλα τα φύλλα.
Τα έβαλα σε ένα δίσκο να στραγγισουν και να κρυώσουν.

Η γεμιση:

Σοτάρω το κρεμμύδι ψιλοκομμένο,προσθέτω 1/2 κιλό κιμά ανάμεικτο,τον σοτάρω,αλάτι πιπέρι,λίγο νερο να πάρει μια βράση και τέλος
βάζω άνηθο, μαϊντανό ψιλοκομμένα.
Σβηνω και προσθέτω το ρύζι καρολίνα(καλά ξεπλυμενο).
Αποσύρω από τη φωτιά κι αφού κρυώσει γεμίζω τα λαχανοφυλλα αφού έχω αφαιρέσει τα σκληρά μέρη τους.
Τοποθετω στον πάτο της κατσαρόλας τα σκληρά μέρη των φύλλων και όσα μικρά περίσσεψαν και από πάνω τους λαχανοντολμαδες τον έναν
δίπλα στον άλλον για να μην ανοίξουν.
Ριχνω λίγο ελαιόλαδο,σκεπάζω με πιάτο και συμπληρώνω ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το φαγητό.
Σιγοβραζω για 20 λεπτά περίπου .Μετά αφαιρώ τους ντολμαδες από την κατσαρόλα,τους βάζω σ’ενα μπολ.

Χτυπαω στο μπλέντερ τ αυγά ,το χυμό από τα λεμόνια,προσθέτω σιγά σιγά το ζωμό και λίγα λαχανοφυλλα από τον πάτο της κατσαρόλας.
Περιχυνω τους ντολμαδες ,πασπαλιζω μπούκοβο που εμάς μας αρέσει..

Η Συνταγή/φωτό είναι της κας Ελινα Σκλαβου

Προηγούμενο άρθροΝόστιμο μοσχαράκι λεμονάτο με ρύζι: Ιδανικό για οικογενειακό γεύμα!
Επόμενο άρθροΛουκάνικα με Πατάτες στο Φούρνο: Έκρηξη Γεύσεων