Υλικά:
Για τη βάση:
500 γρ. στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε κύβους
1 κιλό πατάτες, κομμένες σε κύβους
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 καρότα, ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
Αλάτι, μαύρο πιπέρι, κόκκινο πιπέρι, αλμυρό (για γεύση)
Ελαιόλαδο
Για την επικάλυψη:
2 αυγά
400 γρ. γιαούρτι
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τα μπαχαρικά (αλάτι, πιπέρια, αλμυρό) και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τις πατάτες στο τηγάνι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε λίγο νερό (περίπου ½ φλιτζάνι) και σιγοβράζουμε για 5-7 λεπτά.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να εξατμιστεί το περισσότερο υγρό.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι και το αλεύρι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Περιχύνουμε την επικάλυψη πάνω από το μείγμα του μουσακά. Ψήνουμε για ακόμη 15-20 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η επικάλυψη.
Αφήνουμε τον “μουσακά” να σταθεί για λίγο πριν τον κόψουμε σε κομμάτια και τον σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με φρέσκια σαλάτα ή γιαούρτι.
Καλή όρεξη! 🥂
ΠΗΓΗ: Цветана Йончева-Иванова
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Μουσακάς με κολοκυθάκια
Υλικά για 6 άτομα
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
καλαμποκέλαιο για τηγάνισμα
½ φλιτζ. ελαιόλαδο για τον κιμά
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
τυρί τριμμένο για πασπάλισμα
Αλάτι, πιπέριΓια την μπεσαμέλ
½ φλιτζ. βούτυρο
½ φλιτζ. αλεύρι
2 ½ φλιτζ. γάλα χλιαρό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ. Ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς για να διαλυθεί, να γίνει το μείγμα ομοιογενές και να αρχίσει να χρυσίζει (roux). Προσθέτετε πρώτα το ζεστό γάλα, σε μικρή αλλά συνεχή ροή ανακατεύοντας διαρκώς, και κατόπιν αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Αλευρώνετε και τηγανίζετε ελαφρά τα κολοκυθάκια. Τα αφήνετε σε χαρτί κουζίνας να φύγει το λάδι τους. Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα. Ρίχνετε τα ντοματάκια, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε σε δυνατή φωτιά για σωθούν οι χυμοί.
Στρώνετε τα μισά κολοκυθάκια σε τετράγωνο ταψί. Τα πασπαλίζετε με λίγο τυρί και από πάνω απλώνετε τον κιμά. Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα κολοκυθάκια πασπαλισμένα με τυρί. Καλύπτετε το μουσακά με την μπεσαμέλ. Τον πασπαλίζετε με τυρί και τον ψήνετε για 45/-50/. Τον αφήνετε λίγο να σταθεί προτού τον σερβίρετε για μπορείτε να τον κόψετε.