Υλικά:
Για τη ζύμη:
500 γραμμάρια αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά του γλυκού ξηρή μαγιά
200-250 ml ζεστός ζωμός πατάτας (ή απλό ζεστό νερό αν δεν έχετε ζωμό)
2-3 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
Για τη γέμιση:
2-3 μεσαίες πατάτες, βρασμένες και πολτοποιημένες
Άνηθος (ανάλογα με την προτίμησή σας)
Αλάτι και πιπέρι για καρύκευση
Για το τηγάνισμα:
Φυτικό λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Ζύμη:
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά.
Προσθέστε τον ζεστό ζωμό πατάτας (ή νερό) και αρχίστε να ζυμώνετε. Προσθέστε το φυτικό λάδι και συνεχίστε να ζυμώνετε μέχρι να πάρει η ζύμη μια ομοιόμορφη υφή.
Καλύψτε τη ζύμη με ένα καθαρό πετσέτα και αφήστε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της ώρας, ζυμώστε τη ζύμη 1-2 φορές.
Γέμιση:
Βράστε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και πολτοποιήστε τις.
Προσθέστε άνηθο, αλάτι και πιπέρι για καρύκευση και ανακατέψτε καλά.
Χωρίστε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια και πλάστε κάθε κομμάτι σε ένα μικρό κύκλο.
Βάλτε μια-δύο κουταλιές από τη γέμιση στο κέντρο κάθε κύκλου και κλείστε τη ζύμη γύρω από τη γέμιση, σχηματίζοντας μια μικρή πίτα.
Απλώστε κάθε πίτα με το χέρι ή με πλαστησε πάχος περίπου 0,5 cm.
Ζεστάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Τηγανίστε τις πίτες από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
Αφαιρέστε τις πίτες από το τηγάνι και τοποθετήστε τις σε χαρτοπετσέτα για να απορροφήσουν το παραπανίσιο λάδι.
Σερβίρισμα:
Οι πίτες είναι ιδανικές να τις απολαύσετε ζεστές, μόλις τις βγάλετε από το τηγάνι. Μπορείτε να τις σερβίρετε με μια πιθανή γαρνιτούρα, όπως γιαούρτι ή σως , ανάλογα με την προτίμησή σας.
Απολαύστε το γεύμα σας! ❤️