Υλικά:
200 γρ. αλεύρι δυνατό ( εγώ είχα Robin Hood γοχ )
30 γρ. νισεστέ
230 γρ. νερό χλιαρό (όχι καυτό)
1 κουταλάκι γλυκού νωπή μαγιά ή μισό φακελάκι ξηρή
1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική
1 πρέζα αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Ενεργοποίηση της μαγιάς (αν χρησιμοποιείτε νωπή):
Σε ένα μικρό μπολ, διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη.
Αφήστε το μείγμα στην άκρη για 5-10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει ελαφρώς. Αν χρησιμοποιείτε ξηρή μαγιά, προχωρήστε στο επόμενο βήμα.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι και το νισεστέ. Προσθέστε το μείγμα της μαγιάς (ή την ξηρή μαγιά μαζί με το νερό) και
ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να σχηματιστεί ένας λείος χυλός. Στο τέλος προσθέτω το αλατι
το μηλόξυδο και την βανίλια
Σκεπάστε το μπολ με μια μεμβράνη ή μια πετσέτα και αφήστε το σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι ο χυλός να διπλασιαστεί σε όγκο
και να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνειά του.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεστάνετε αρκετό ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά. Για να ελέγξετε αν το λάδι είναι έτοιμο, ρίξτε μια μικρή σταγόνα χυλού: αν τσιτσιρίζει και ανεβαίνει γρήγορα στην επιφάνεια, το λάδι έχει τη σωστή θερμοκρασία.
Με ένα κουτάλι της σούπας, ρίξτε προσεκτικά μικρές ποσότητες χυλού στο καυτό λάδι. Τηγανίστε τους λουκουμάδες για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, ή μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα. Αφαιρέστε τους με μια τρυπητή κουτάλα και αφήστε τους να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σερβίρετε τους λουκουμάδες ζεστούς, πασπαλισμένους με κανέλα και συνοδευόμενους από μαρμελάδα ή μέλι και τριμμένους ξηρους καρπούς.
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Λουκουμάδες με πορτοκάλι
Χρυσαφένιοι, αφράτοι και ζουμεροί, οι λουκουμάδες με πορτοκάλι αποτελούν μια αξεπέραστη απόλαυση που ξυπνάει μνήμες παιδικής ανεμελιάς. Η πλούσια γεύση του πορτοκαλιού δίνει στους λουκουμάδες μια φρέσκια και δροσερή νότα, ενώ η ζαχαρωμενη επικάλυψη τους κάνει ακαταμάχητα δελεαστικούς.
Υλικά για περίπου 16 κομμάτια
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
2 αυγά μεσαίου μεγέθους
50 γρ. ζάχαρη άχνη + ζάχαρη για το πασπάλισμα
50 γρ. βούτυρο
ξυσμα λεμονιού
ξύσμα πορτοκαλιού
Χυμός μισού πορτοκαλιού
200ml γάλα
6 γρ. μαγιά μπύρας
Εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλιές της σούπας λικέρ κατά βούληση.
Διαδικασία:
Δουλέψτε τα αυγά με τη ζάχαρη , προσθέστε το ξύσμα, το χυμό , το εκχύλισμα βανίλιας , το λικέρ, το αλεύρι και το χλιαρό γάλα με τη μαγιά διαλυμένη σε αυτό.
Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει σφιχτή και στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο-λίγο το βούτυρο.
Μόλις απορροφηθεί καλά, μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα κλειστό μπολ.
Όταν δείτε ότι αρχίζει να φουσκώνει, τοποθετήστε το μπολ στο ψυγείο.
Το πρωί το βγάζετε από το ψυγείο, περιμένετε περίπου μια ώρα και στη συνέχεια ανοίγετε τη ζύμη όχι πολύ λεπτό και φτιάχνετε μικρά σχήματα με έναν κόφτη κουπ πατα, τα τοποθετείτε σε τετράγωνα αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνετε να φουσκώσουν στο φούρνο με αναμμένο το φως μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος.
Τηγανίστε τα σε όχι πολύ καυτό λάδι… περίπου 160 βαθμούς.
Τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια τα βουτάτε ακόμα ζεστά στη ζάχαρη.
Η Συνταγή είναι από το Katja in cucina