Υλικά

70 γρ. γάλα πλήρες
50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
25 γρ. φρέσκια μαγιά, ή 15 γρ. ξηρή
420 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, + έξτρα για το μπολ
7 γρ. αλάτι
2 βανιλίνες
4 αυγά, μεσαία
100 γρ. βούτυρο
1 λίτρο σπορέλαιο, για το τηγάνισμα + έξτρα για το άλειμμα
250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, τις βανιλίνες και τα αυγά, και χτυπάμε με τον γάντζο σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά. (Προαιρετικά σε αυτό το σημείο αφήνουμε για 5-10 λεπτά στην άκρη για να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αρχίσει να αφρίζει.)
Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους, το ρίχνουμε στον κάδο και συνεχίζουμε το χτύπημα για ακόμα 10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στον κάδο του μίξερ. Ανά 2-3 λεπτά σταματάμε το μίξερ και παίρνουμε το μείγμα από τα τοιχώματα του κάδου με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι ένα μπολ και μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη.
Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη για 30 λεπτά.

Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και με ένα μαχαίρι τη χωρίζουμε σε 10 κομμάτια 80 γρ.
Κόβουμε μικρά τετράγωνα κομμάτια λαδόκολλας διαστάσεων 14×14 εκ. για να φουσκώσουν πάνω οι λουκουμάδες και να μη χαλάσει το σχήμα τους στην μεταφορά για το τηγάνισμα.
Αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο σπορέλαιο και λαδώνουμε τη λαδόκολλα.
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης, το πλάθουμε σε μπαλάκι και το τοποθετούμε πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλας.
Πατάμε με τα χέρια μας τα κομμάτια της ζύμης έτσι ώστε να ανοίξουν και να έχουν ένα στρογγυλό σχήμα διαμέτρου 10 εκ.
Κάνουμε με τα δάχτυλα μας μια τρύπα στη μέση και απλώνουμε με τα χέρια μας το ζυμάρι έτσι ώστε να ανοίξει η τρύπα και να δημιουργήσουμε τον λουκουμά.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα 9 κομμάτια ζύμης και τα μεταφέρουμε μαζί με τις λαδόκολλες σε 2 ταψιά (5 σε κάθε ταψί) χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους.
Καλύπτουμε το ταψί με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν για 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.
Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το σπορέλαιο και αφήνουμε να ζεσταθεί. (Δεν θέλουμε να τηγανίσουμε τους λουκουμάδες σε πολύ δυνατή θερμοκρασία για να ψηθούν καλά μέχρι μέσα και να μείνουν μαλακοί. Ιδανικά θέλουμε η θερμοκρασία να φτάσει στους 150-160°C.)
Αφαιρούμε τη διάφανη μεμβράνη από το ταψί.
Μεταφέρουμε 2-3 λουκουμάδες στο τηγάνι με τη βοήθεια της λαδόκολλας και τηγανίζουμε για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά. Ενδιάμεσα χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην καούν.

Στρώνουμε σε ένα ταψί απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
Αφαιρούμε τους λουκουμάδες και τους μεταφέρουμε με μια τρυπητή κουτάλα για λίγα δευτερόλεπτα στο ταψί με το απορροφητικό χαρτί.
Βουτάμε έναν έναν λουκουμά στο μπολ με τη ζάχαρη έτσι ώστε να πασπαλιστούν καλά και από τις 2 πλευρές.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τους υπόλοιπους λουκουμάδες και σερβίρουμε.

Η Συνταγή είναι του Ακη Πετρετζίκη και η φωτό και εκτέλεση της κας Flora Marousaki

Προηγούμενο άρθροΠίτα λαχανικών μία ωδή στο καλοκαίρι
Επόμενο άρθροΚολοκυθοκεφτέδες με γιαούρτι και σπανάκι…το κάτι άλλο