Συστατικά
1 κιλό μικτά ψάρια και θαλασσινά (γαρίδες, αστακοί, καλαμάρι κλπ),
2-3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2-3 ντομάτες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες κονκασέ
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
3-4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1/2 φλυτζάνι έως 1 ξύδι κρασιού
1 φύλλο δάφνης
δενδρολίβανο προαιρετικό
μαϊντανός
2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί
1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
αλάτι
1/2 φλυτζάνι γλυκό κρασί
2 φέτες λεμόνι
Οδηγίες
Καθαρίστε και πλένετε τα θαλασσινά. Μικρά ψάρια μπορούν να παραμείνουν ολόκληρα, ενώ τα μεγάλα ψάρια πρέπει να φιλεταριστούν
Σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε τις ντομάτες, τον πελτέ ντομάυας και το σκόρδο. Τοποθετήστε τα ψάρια πάνω από τον ζωμό.
Προσθέστε ξίδι, αλάτι, πιπέρι, δάφνη, δεντρολίβανο και μαϊντανό.
Προσθέστε τόσo κρασι όσο να καλύπτονται τα ψάρια (για ηπιότερη γεύση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1/2 κρασί και 1/2 νερό).
Σιγοβράστε ελαφρά σε χαμηλή φωτιά για 1-2 ώρες. ΜΗΝ καλύπτετε και μην ανακατεύετε απλά ανακινήστε την κατσαρόλα περιστασιακά.
Προσθέστε το γλυκό κρασί και τις φέτες του λεμονιού. Αλατίστε όσο προτιμάτε.
Σερβίρετε με πουρέ πατάτας. Τρώγεται ακόμα καλύτερα και την επόμενη μέρα με ζεστό ψωμάκι.