Γρήγορη μανιταρόπιτα
Μια πανεύκολη συνταγή για αρχάριους. Μανιταρόπιτα με καρότοκαι μπέικον χωρίς φύλο. Απολαύστε το ως ορεκτικό ή συνοδευτικό στα ψητά. Η καλύτερη επιλογή, είναι σαν κυρίως γεύμα ή δείπνο με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε
- 500 γρ. φρέσκα μανιτάρια άσπρα σε φέτες
- 1½ ποτήρι νερού τριμμένα καρότα
- 7-8 φέτες μπέικον κομμένο σε κάθετες σε φέτες [*]
- 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1¼ ποτήρι νερού τριμμένη γραβιέρα
- 3/4 ποτήρι νερού τριμμένο τυρί τσένταρ ή άλλο κίτρινο τυρί (ένταμ, έμενταλ κ.λ.π.)
- 4 αυγά (3+1 φλ. χωριστά)
- 1 κρέμα γάλακτος (200 ml)
- αλάτι πιπέρι (+τσίλι προεραιτικά)
Εκτέλεση συνταγής
- Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι μαζί με το πιπέρι και το τσίλι (προαιρετικά) και προσθέτουμε πρώτα τα μανιτάρια και σοτάρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα και το μπέικον, αλατίζουμε ελαφρώς και συνεχίζουμε να σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
- Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι, τη τριμμένη γραβιέρα, τα 3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύουμε καλά.
- Τέλος προσθέτουμε και το σοταρισμένο μείγμα καρότου – μανιταριών- μπέικον και ανακατεύουμε πάλι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα μέτριο ταψί ή πυρέξ, ρίχνουμε το μείγμα και το στρώνουμε καλά. Πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνειά της τη πίτα με το τσένταρ.
- Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος μαζί με το 1 αυγό σε ένα μπόλ και περιχύνουμε παντού τη πίτα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε για 10 λεπτά στο ταψί να “σταθεί”, τη κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
[*] Αν το μπέικον δεν είναι στις προτιμήσεις σας αντικαταστήστε το με ζαμπόν το οποίο θα το προσθέσετε στο μείγμα ως έχει κομμένο σε κομμάτια, χωρίς να το σοτάρετε.
Την διαβάσαμε εδώ