Η μαρινάδα είναι ο απόλυτος σύμμαχος για να μετατρέψεις ένα απλό κομμάτι κρέας σε μια γαστρονομική εμπειρία. Με τη σωστή μαρινάδα, μπορείς να ενισχύσεις τη γεύση του κρέατος, να το κάνεις πιο τρυφερό και να προσθέσεις μια νότα αρώματος. Ας δούμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές μαρινάδες για ψητό κρέας στο φούρνο.

Συνταγές Μαρινάδων:

1. Κλασική Μαρινάδα με Λαχανικά και Βότανα:

Υλικά:

200-250ml λευκό ξηρό κρασί,
200-250ml φυτικό λάδι,
1 καρότο,
2 μεγάλα κρεμμύδια,
1 σκελίδα σκόρδο,
1/2 λεμόνι (ή 250ml ξύδι),
1 ματσάκι μαϊντανός,
2 φύλλα δάφνης,
κόκκοι μαύρου πιπεριού.

Εκτέλεση:
Κόβουμε το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα καρότα σε φέτες.
Περιχύνουμε με φυτικό λάδι το κρέας, αφού το τοποθετήσουμε σε ένα μπολ όπου θα μαριναριστεί.
Περιχύνουμε με κρασί ψιλοκομμένα λαχανικά, φύλλα δάφνης, μαϊντανό και μαύρο πιπέρι, μετά το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να μαριναριστούν για 2 ώρες έως 2 ημέρες.

2. Μαρινάδα με Λεμόνι, Βότανα και Κονιάκ:

Υλικά:
4-5 κ.σ. φυτικό λάδι,
1-2 κ.σ. χυμό λεμονιού,
2-3 κ.σ. κονιάκ,
μείγμα βότανων Προβηγκίας,
πιπέρι καγιέν.

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, τοποθετούμε το κρέας σε ένα επίπεδο πιάτο, αλείφουμε με τη μαρινάδα και αφήνουμε για 1 ώρα,
αναποδογυρίζουμε μία φορά.

3. Μαρινάδα με Μουστάρδα και Μπύρα:

Υλικά:
Έτοιμη μουστάρδα,
μπύρα.

Εκτέλεση:
Η έτοιμη μουστάρδα αναμιγνύεται με μπύρα και κάθε κομμάτι κρέατος τυλίγεται σε αυτό το μείγμα.
Μπορείτε να προσθέσετε αλάτι και πιπέρι για γεύση. Κρατήστε το κρέας σε αυτό. Το μαρινάρισμα πρέπει να κρατήσει αρκετές ώρες

4. Μαρινάδα με Μαγιονέζα:

Υλικά:
Μαγιονέζα (200γρ. για 1 κιλό κρέας).

Εκτέλεση:
Πολλοί μαρινάρουν το κρέας σε μαγιονέζα, με βάση τον υπολογισμό – 200 g μαγιονέζας ανά 1 κιλό κρέατος.

5. Μαρινάδα με Χυμό Ντομάτας:

Υλικά:
Χυμός ντομάτας,
αλάτι,
κρεμμύδι,
μπαχαρικά.

Εκτέλεση:
Χυμός ντομάτας + αλάτι + κρεμμύδια + μπαχαρικά, για 2 ώρες στο ψυγειο.
Αλλά σχεδόν σε κάθε μαρινάδα όσο περισσότερο την κρατάτε τόσο πιο νόστιμη – μέχρι και 3 ημέρες.
Το ίδιο πράγμα, αλλά αντί για χυμό ντομάτας – χυμό πορτοκαλιού λίγο, έτσι ώστε ακριβώς να μουλιάσει το κρέας,
όχι να επιπλέει σε αυτό όπως στο χυμό ντομάτας.

6. Μαρινάδα με Ρόδι:

Υλικά:
Σάλτσα ρόδι (Narsharab)*.

Εκτέλεση:
έχει πικρή πλούσια γλυκόξινη γεύση, παχύρρευστη σύσταση, για μαρινάρισμα κρέατος και ψαριών, για χοιρινό είναι εξαιρετικά κατάλληλη, δίνει γεύση κεμπάπ.

*Πως φτιάχνουμε σάλτσα ροδιού

Υλικά
Ρόδι – 1 κιλό
Νερό – 1 ποτήρι
Ζάχαρη – 1/2 φλιτζάνι

Πώς να φτιάξετε σάλτσα ροδιού
1. Ξεπλύνετε καλά 1 κιλό ρόδι, αποσυναρμολογήστε τα σε σπόρους, αφαιρέστε τη φλούδα και όλα τα χωρίσματα.
2. Ρίξτε σπόρους ροδιού με ένα ποτήρι νερό, αφήστε το να βράσει και μαγειρέψτε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
3. Όταν το ρόδι έχει κρυώσει ελαφρώς, τρίψτε το με κόσκινο.
4. Ρίξτε μισό ποτήρι άμμο στον πουρέ και μαγειρέψτε για άλλα 20 λεπτά.
5. Ρίξτε τη σάλτσα ζεστή σε βάζα μισού λίτρου και κλείστε.

Συμβουλές:

Χρόνος μαρινάρισματος: Ο χρόνος μαρινάρισματος εξαρτάται από το είδος του κρέατος και τη γεύση που επιθυμείς. Γενικά, 2-24 ώρες είναι αρκετές.
Θερμοκρασία: Μαρίναρε το κρέας στο ψυγείο για να διατηρηθεί φρέσκο.