Μαρμελάδα μήλου σε φόρμα

Υλικά

μήλα – 3 κιλά ώριμα καλά
ζάχαρη – 1,2 κιλά
πηκτίνη μήλου – 60 γρ
βανίλια – 2 τεμ.
νερό – 500 ml

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά τα μήλα, κόβουμε απο κάτω και τα κοτσάνια τους και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Βάλτε τα κομμένα μήλα σε μια κατσαρόλα και γεμίστε τα με 500 ml νερό, τοποθετήστε τα στην φωτιά και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς.
Σουρώνουμε τα μαγειρεμένα φρούτα και πολτοποιούμε με μπλέντερ ή μπλέντερ χυλού. Για να κάνετε το μίγμα ακόμη πιο λεπτό, περάστε το από κόσκινο ή σουρωτήρι. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τοποθετήστε τη ζάχαρη, τη βανίλια και την πηκτίνη, ανακατέψτε.
Ρίχνουμε τον λεπτό πουρέ μήλου και ανακατεύουμε ξανά. Τοποθετούμε στη φωτιά και ανακατεύουμε περιοδικά, αφού βράσει, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καεί. Βράζουμε μέχρι να πήξει η μαρμελάδα.

Το κριτήριο μου για την ετοιμότητα είναι ότι με ένα κουτάλι , το μείγμα δεν πρέπει να ρέει, αλλά να πέφτει σε κομμάτια. Ρίξτε το τελικό μείγμα σε μια ορθογώνια φόρμα κέικ στρωμένη με χαρτί ψησίματος.
Μόλις σκληρύνει (αυτό συμβαίνει μετά από περίπου 18 ώρες), γυρίστε αναποδα και αφαιρέστε τη φόρμα μαρμελάδας, αφήστε την για 2-3 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου να στεγνώσει. Φυλάσσετε τυλιγμένο σε χαρτί ψησίματος στο ψυγείο
έτσι ώστε να διαρκεί τουλάχιστον 3-4 μήνες.

Καλή Επιτυχία