Μια παραδοσιακή συνταγή για ένα πλούσιο και χορταστικό πιάτο
Ανακαλύψτε μια εύκολη και γευστική συνταγή για Μελιτζάνες με πατάτες Γιαχνί , ένα κλασικό ελληνικό πιάτο που θα σας ενθουσιάσει. Μπορεί να συνοδευτεί με τυρί φέτα.

Μπορώ να αποφύγω το τηγάνισμα, αν ψήσω 20′ σε δυνατό φούρνο (200ο) τις μελιτζάνες, ραντισμένες με λίγο λάδι.

Υλικά

4 μελιτζάνες
5 πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι φετούλες
ντομάτα (3 φρέσκιες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί κονκασέ
& 2 κ.σ. πελτέ)
3/4 φλ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. μαιντανός ψιλοκομμένος
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 κόκκοι (ή 1/2 κ. γλ.) μπαχάρι (προαιρ.)
1 ξυλάκι κανέλα (>>)
2 φύλλα δάφνη (>>)
1 κ. γλ. ρίγανη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένω και καθαρίζω τις μελιτζάνες, τις κόβω σε μικρά κομμάτια (3 -5 εκ.),τις βάζω σε τρυπητό, τις αλατίζω και τις αφήνω μισή ώρα για να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένω καλά και τις στραγγίζω.
Καθαρίζω τις πατάτες και τις κόβω στα 8. Τις πλένω και τις στραγγίζω.
Σε κατσαρόλα τσιγαρίζω ελαφρά σε 3 κουταλιές λάδι το κρεμμύδι, να μαραθεί. Προσθέτω το σκόρδο και τέλος τις πατάτες, να τσιγαριστούν καλά.

Σβήνω με τη ντομάτα, προσθέτω λίγο ζεστό νερό να τις σκεπάζει, αλατοπίπερο, μυρωδικά, και σιγοβράζω σκεπασμένο 35′ περίπου.
Στο μεταξύ έχω τηγανίσει σε μεγάλο τηγάνι τις μελιτζάνες, να ροδoκοκκινίσουν (να μη μαυρίσουν!) και τις έχω βγάλει με τρυπητή κουτάλα σε σε χαρτί κουζίνας, να στραγγίσουν. Τις προσθέτω στην κατσαρόλα και σιγοβράζω άλλα 15’.
Δεν ανακατεύω, για να μη λιώσουν. Απλά κουνάω και περιστρέφω την κατσαρόλα και προσθέτω ελάχιστο νερό αν χρειαστεί.

Ξεσκεπάζω, προσθέτω τη ρίγανη και το υπόλοιπο λάδι και δυναμώνω τη φωτιά για να πυκνώσει η σάλτσα (να μείνει με το λάδι).
Σερβίρεται ζεστό ή καλύτερα όταν μισοκρυώσει.

Η Φωτό είναι της κας Sofaki Kwnsta

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μελιτζάνες τηγανητές με σάλτσα ντομάτας, σκόρδο, βασιλικό, μαϊντανό.

Μελιτζάνες τηγανητές με σάλτσα ντομάτας, σκόρδο, βασιλικό, μαϊντανό.

Τις τηγάνιζε η γιαγιά στο χωριό μας, αλλά αφούa ξέρουμε ότι πολλοί από εσάς αποφεύγετε αυτή τη γαστρονομική επέμβαση τον τελευταίο καιρό, αποφασίσαμε να σας προσφέρουμε μια πιο ελαφριά εκδοχή, με ψητή μελιτζάνα. Αν αγαπάτε τα κλασικά, δεν σας εμποδίζει καποιος να τις τηγανίσετε. Η επιλογή είναι δική σου!

Υλικά

μελιτζάνες – 2 τμχa
αποστειρωμένες ντομάτες σε κύβους – 800 g
λάδι – 50 ml
σκόρδο – 4-5 σκελίδες
ζάχαρη – 1 κουταλιά της σούπας
μαϊντανός – 1/2 ματσάκι
κλαδάκι φρέσκο ​​πράσινο βασιλικό
αλάτι για γεύση
μαύρο πιπέρι για γεύση

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε ροδελες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν.
Αφού βγάλουν την πίκρα τους, τα ξεπλένουμε και τα απλώνουμε σε ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 12-15 λεπτά.
Σε αυτό το διάστημα, ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε σε αυτό το ψιλοκομμένο σκόρδο για όχι περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα.

Προσθέστε τις ντομάτες σε αυτό και μαγειρέψτε τη σάλτσα στο πάχος που θέλετε.
Τέλος καρυκευουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, ψιλοκομμένα φύλα βασιλικού, αλάτι, ζάχαρη και μαύρο πιπέρι και προσθέτουμε απο το ταψί τις ψημένες μελιτζάνες.
Ανακατεύουμε, αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί για 1-2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Διακοσμούμε με ψιλοκομμένο μαιντανό

Καλή όρεξη!