Υλικά:
4 μεγάλες μελιτζάνες
1 σκελίδα σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. ζάχαρη
Λίγο μοσχοκάρυδο
1/2 κιλό κιμά
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
1/2 ματσάκι μαϊντανός
για την μπεσαμελ
200 γραμμάρια βιτάμ
1 φλυτζάνι αλεύρι
4 φλυτζάνες γάλα
2 αυγά
Τριμμένο τυρί (γραβιέρα, κεφαλοτύρι)
Τριμμένη φρυγανιά
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Επλυνα τις μελιτζανες τις έκοψα στη μέση και τις χάραξα χιαστί από τη μέσα πλευρά.
Σε ενα τηγάνι με ηλιέλαιο έριξα σκορδο και τις προτηγανισα σε μέτρια φωτιά,σκεπασμενες.
Τις μεταφέρω στο ταψί και αφαιρώ αρκετη από την ψυχα τους.
Αλατοπιπερωνω τις 🍆 και τις αφήνω στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτω ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι χοντροκομμενο, σκορδο με 1κ.σ.ζαχαρη και λίγο μοσχοκάρυδο.
Μόλις καραμελωσουν ρίχνω ψιλοκομμένη τη σάρκα 🍆 και ανακατεύω.
Τέλος ριχνω το κιμα ανάμεικτο,αλάτι πιπέρι, πάπρικα κι αφού ροδίσει μισό ποτήρι νερό κι αφήνω να πάρει μια βράση.
Σβήνω και ρίχνω μισό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό. Γέμισα τις μελιτζάνες και από πάνω έριξα μπεσαμελ
Για την μπεσαμελ
Έλιωσα το βιταμ (1πλάκα)σε σιγανή φωτιά.
Μολις έκαψε έριξα το αλεύρι γ.ο.χ.κοσκινισμενο κι αφού πήρε χρώμα προσθέτω μία μία φλυτζανα ζεστο γάλα κι ανακατεψα.
Τελος τ αυγά χτυπημένα, αλάτι πιπέρι, μοσχοκάρυδο και μαγείρεψα για 10 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας.
Ετριψα λίγο τυρί αφού έσβησα και απέσυρα.
Την έβαλα πάνω στα παπουτσάκια και τέλος τριμμένη φρυγανιά από πάνω.
Εψησα στους 160β. αέρα μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα…30 -40 λεπτά περίπου .
Καλή απόλαυση
Η Συνταγή είναι της Ελινα Σκλαβου