Υλικά για 3 άτομα:
- 750 γρ. μοσχαρίσιο νουά σε δίχτυ για να κρατήσει το σχήμα του στο μαγείρεμα
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 2 καρότα σε ροδέλες
- 250 γρ. λευκά μανιτάρια σε κομμάτια
- 1 ξερό κρεμμύδι σε κυβάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 60 ml ελαιόλαδο
- ξερά φύλλα φασκόμηλο και δεντρολίβανο σε τούλι (σε πλαστικό σακουλάκι που έχουμε τρυπήσει με οδοντογλυφίδα)
- 500 ml ζωμός βοδινού
- λίγο αλάτι
- 2 μικρές γλυκοπατάτες και 1 πατάτα
- 50 γρ. βούτυρο
- 1/2 ποτήρι γάλα
- αλάτι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Βάζουμε μια κατσαρόλα να κάψει και ρίχνουμε το λάδι και το κρέας στεγνωμένο. Το χαράσσουμε σε δύο μεριές και μπήγουμε τα σκόρδα.
- Το τσιγαρίζουμε από όλες τις μεριές και το μεταφέρουμε στη γάστρα.
- Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε τα καρότα, τα μανιτάρια και το κρεμμύδι και τα σβήνουμε με το κρασί.
- Προσθέτουμε το ζωμό, το σακουλάκι με το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο και λίγο αλάτι.
- Μόλις πάρει βράση, μεταφέρουμε το περιεχόμενο στη γάστρα, την οποία σκεπάζουμε.
- Ψήνουμε για 1 1/2 ώρα με κλειστό καπάκι και για 15′ με ανοιχτό.
- Μεταφέρουμε το κρέας σε μια πιατέλα, αφού το σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο για να μην κρυώσει.
- Πετάμε το φασκόμηλο και μεταφέρουμε τα λαχανικά σε μια κατσαρόλα με κάποιο από το υγρό της γάστρα.
- Λιώνουμε με ραβδομπλέντερ τα λαχανικά, προσθέτουμε λίγο αλεύρι και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά τη σάλτσα να δέσει.
- Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις λιώνουμε με πιρούνι ή ραβδομπλέντερ, τις βάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα και αλάτι.
- Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Αφαιρούμε του δίχτυ από το νούα, το κόβουμε σε λεπτές φέτες και το περιχύνουμε με σάλτσα και συνοδεύουμε με τον πουρέ.