Λαζάνια με μπεσαμελ

Υλικά συνταγής

500 γρ. λαζάνια με αυγό (μακρόστενα 18×8 εκ. περίπου) θα χρειαστείτε 10-14 φύλλα ανάλογα με το ταψί σας
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 γεμάτη κ.σ. ντοματοπελτέ
1 κ.γ. ζάχαρη
3/4 ποτηράκι του κρασιού, κόκκινο κρασί
ελαιόλαδο
200 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
200 γρ. τριμμένο ανθότυρο
2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
αλάτι, πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. φρέσκο βούτυρο
1 λίτρο γάλα πλήρες
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι για 3-4 λ, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τον κιμά και το σκόρδο ψιλοκομμένο και τον σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να καβουρδίζεται, ανακατεύοντας και ξεσβολιάζοντας συνέχεια, για 7-8 λ περίπου. Σβήνουμε με το κρασί και μετά από 1 λ προσθέτουμε τη ντομάτα, το πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τον κιμά να βράσει με τη σάλτσα ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά και να μείνει με λίγη σάλτσα.

Για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ* ζεσταίνουμε σε κατσαρόλι το βούτυρο και όταν αρχίσει να καίει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα 2′-3′ σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα με μια κοφτή κίνηση και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα μέχρι να πήξει αρκετά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μερικές κ.σ. ζεστό νερό και βγάζουμε από τη φωτιά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο πυρέξ 25×40 εκ. περίπου που θα τα βάλουμε τα λαζάνια.

Στη βάση του πυρέξ στρώνουμε 3-4 κ.σ. μπεσαμέλ και 3 κ.σ. νερό και από πάνω μια σειρά λαζάνια, χωρίς κενά (μπορεί να χρειαστεί να κόψουμε κάποια για να μην υπάρξουν κενά). Απλώνουμε επάνω τον μισό κιμά με τη σάλτσα του, πασπαλίζουμε λίγη παρμεζάνα και ανθότυρο και συνεχίζουμε με στρώση μπεσαμέλ, λαζάνια, παρμεζάνα-ανθότυρο. Τελειώνουμε με μια στρώση μπεσαμέλ.
Σκορπίζουμε στην επιφάνεια τριμμένη φρυγανιά και τα υπόλοιπα τυριά και ψήνουμε στο φούρνο για 40-45 λ περίπου. Στην αρχή σκεπάζουμε το φαγητό με αλουμινόχαρτο, που θα αφαιρέσουμε μετά από 15 λ. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί τουλάχιστον 30 λ πριν το κόψουμε και σερβίρουμε.

ΠΗΓΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ: https://www.sintayes.gr/

Προηγούμενο άρθροΠαραδοσιακός Μπακαλιάρος Σκορδαλιά…με πατάτα
Επόμενο άρθροΚοκκινιστό Χοιρινό με πουρέ πατάτας