“Μουσακάς” με σπανάκι και κιμά.
Υλικά
100 ml λάδι,
καρότα κομμένα σε κύβους,
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο.
1 φλιτζάνι ρύζι περίπου 120 γρ.
800 γρ σπανάκι καθαρισμένο και πλυμένο.
αλάτι, μαύρο πιπέρι,
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
μαϊντανό,
Για τον κιμά
Λάδι 50ml,
100 γρ μανιτάρια ψιλοκομμένα
500 γρ κιμά
1/2 κρεμμύδι,
αλάτι
κύμινο,
1 δαφνόφυλλο
μαύρο πιπέρι.
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
3-4 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας.
Για την μπεσαμελ
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι,
400 ml ζεστό φρέσκο γάλα
2 κ.σ. γιαούρτι
2 αυγά χτυπημένα.
Εκτέλεση
Σε ένα βαθυ τηγανι σοταρουμε: 100 ml λάδι, καρότα κομμένα σε κύβους, κρεμμύδι,.
Αφού τσιγαριστεί προσθέτω ρύζι. Τηγάνισα ξανά. Στο μείγμα προσθέστε σπανάκι. Τηγάνισα ξανά, μέχρι να μαλακώσει το σπανάκι, πρόσθεσα αλάτι, μαύρο πιπέρι, σκόρδο και μαϊντανό, και 2 κουτ. ζεστό νερό. Το αφήνω να σιγοβράσει. Ανακατεύουμε 2-3 φορές.
Ξεχωριστά σε ένα τηγάνι ετοιμάζουμε το μείγμα με τον κιμά.
Ρίχνω το Λάδι, μανιτάρια ψιλοκομμένα σε αυτά προσθέτουμε κιμά και τον σοταρουμε να γινει καφε, προσθέτουμε κρεμμύδι, αλάτι, κύμινο, δαφνοφυλο ,μαύρο πιπέρι. Στη συνέχεια ριχνουμε πάπρικα και 3-4 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας.
Σιγοβράζουμε τον κιμά για περίπου 20 με 25 λεπτά, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.
Για την μπεσαμελ.
Σε ένα μπολ με λάδι τηγάνισα 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι, πρόσθεσα γάλα και χτυπάω μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα. Έβγαλα και πρόσθεσα 2 κ.σ. γιαούρτι. Ανακατέψα ξανά. Περίμενα να κρυώσει λίγο, και πρόσθεσα αυγά χτυπημένα.
Συναρμολογηση.
1 στρώση μείγμα σπανάκι, 2 στρώσεις μείγμα κιμά, 3 στρώσεις μείγμα σπανάκι. Έτριψα από πάνω κίτρινο τυρί και έριξα την μπεσαμελ. Ψήνουμε στους 220 βαθμούς, στο επιθυμητό χρώμα. Έσβησα τον φούρνο με την πόρτα ανοιχτή και τον άφησα για άλλα 5 λεπτά. Το έβγαλα, περίμενα λίγο και έκοψα.
Καλή Απόλαυση