Μουσακάς Όνειρο!!!

Advertisement

Υλικά Συνταγής:

5 μελιτζάνες φλάσκες
8 πατάτες μεγάλες
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Αλάτι.

Για τη σάλτσα κιμά
800 γραμ.κιμάς ανάμεικτος
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο κομμένο σε κυβάκια
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
2 σκ.σκόρδο.
1 κ.σ.πελτές ντομάτας
500 γραμ.ψιλοκομμένες ντομάτες
1 δαφνόφυλλο
1 ξύλο κανέλας
1/3 φλ.κονιάκ
1 πρέζα ζάχαρη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μπεσαμέλ
1,300 γραμ.γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
6 γεμάτες κ.σ.κορν Φλάουερ
2 γεμάτες κ.σ.βούτυρο
2 κρόκους αυγών
2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
Αλάτι
Πιπέρι άσπρο
1 φλ.κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
1 φλ. τυρί γκούντα ψιλοτριμμένο.

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τα λαχανικά.
Κόβουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες σε φέτες περίπου πάχους 0,5 εκ. Τηγανίζουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες σε ελαιόλαδο και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
(Εγώ τα ετοιμάζω από το προηγούμενο βράδυ για να σταγγίξει το λάδι).

για τη σάλτσα κιμά!!!

Advertisement

Ροδίζουμε πρώτα τον κιμά στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά κι αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον πελτέ τρίβοντας τη βάση της κατσαρόλας για ένα λεπτό μέχρι να ψηθεί ο πελτές. Σβήνουμε με το κονιάκ. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το καρότο, την πιπεριά, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και τα αφήνουμε να αρωματίσουν τον κιμά για 5 λεπτά.
Μετά από 5 λεπτά αφαιρούμε τα μπαχαρικά. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τον κιμά για 20 λεπτά,να πιεί τα υγρά του. Αφου γίνει ο κιμάς ,τον αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ κι ανακατεύουμε.

Μπεσαμέλ!!!
Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά,εκτός από τα αυγά και το τυρί.
Ανακατεύοντας με σύρμα,αφήνουμε να βράσει η κρέμα και να δέσει σε μέτρια φωτιά.Αφου πήξει ελαφρά,αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε την κρέμα να πέσει τελείως ο βρασμός και τότε προσθέτουμε τα δύο αυγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύοντας με το σύρμα τα ενσωματώνουμε στην κρέμα.
Τέλος ,προσθέτουμε το μισό κεφαλοτύρι. Ανακατεύουμε. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται επιπλέον.
Σε μεγάλο βαθύ ταψί( της κουζίνας) κάνουμε μια στρώσει τις πατάτες.
Από πάνω βάζουμε μια στρώση μελιτζάνες .Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι.
Κάνουμε μια στρώση τις μελιτζάνες. Αδειάζουμε σε μια στρώση όλο τον κιμά. Σκεπάζουμε τον κιμά με τις υπόλοιπες πατάτες και καλύπτουμε με την μπεσαμέλ.

Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς ,στις αντιστάσεις,για 50 λεπτά περίπου.
Προς το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και το τυρί γκούντα και πασπαλίζουμε και λίγο φρυγανιά τριμμένη για να γίνει ωραία η κρούστα. Αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια.

Καλή σας απόλαυση!!!

Η Συνταγή είναι της κας Ελένης Τσιουκάνη

Advertisement