Υλικά
80 γρ ελαιόλαδο
150 γρ πετιμέζι
250 γρ μέλι ή σιρόπι αγαύης
150 γρ νερό ή χυμό πορτοκαλιού
10 γρ κανέλα (χρησιμοποίησα Κεϋλάνης)
1 γρ γαρύφαλλο
600 γρ αλεύρι
10 γρ baking powder
Ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια (βιολογικά και ακέρωτα)
Εκτέλεση
1 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο μπωλ, τοποθετούμε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, το μέλι και το νερό ή χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά με έναπιρούνι μέχρι να λιώσει το μέλι
2 Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα σφικτό μείγμα που κολλάει στα χέρια. Αν χρειάζεται προσθέτουμε αλεύρι
3 Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου
4 Βρέχουμε τα χέρια μας, τα σκουπίζουμε ελαφρά και σχηματίζουμε μπαλάκια, σχετικά πλακουτσωτά. Ανά 2-3 κουλουράκια θα χρειάζεται να ξαναβρέχουμε τα χέρια μας
5 Ψήνουμε στους 170, στο κάτω μέρος του φούρνου για 20 – 25 λεπτά (τουλάχιστον). Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος. Όταν θα τα ξαναβγάλετε προσέξτε να έχουν πάρει χρώμα απο πάνω αλλά να είναι μαλακά. όταν κρυώσουν θα σφίξουν.