Μπακλαβάς !!

Advertisement

Έφτιαξα τον Μπακλαβά να φέρω σε μια οικογενειακή συγκέντρωση. Έχει περάσει καιρός από τότε που το έφτιαξα και μου άρεσε να τον φτιάχνω και να τον τρώω 🙂

Συστατικά:

2 κουτιά ζύμη φύλλο,

για τη γέμιση:
2 1/2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα καρύδια,
2 1/2 κουταλάκι κανέλα,
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο,
μια πρέζα γαρύφαλλο,
1/8 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο,
1 1/2 φλιτζάνια καφέ ζάχαρη.

Για το σιρόπι:
4 φλιτζάνια ζάχαρη,
2 φλιτζάνια νερό,
1/4 κουταλάκι του γλυκού ροδόνερο,
ένα στίψιμο χυμό λεμονιού και
μια σταγόνα κανέλα.

Advertisement

Εκτελεση

Τα υλικά της γέμισης μπορεί να μην είναι παραδοσιακά, αλλά αυτή η συνταγή δούλεψε για μένα τόσα χρόνια και οι καλεσμένοι μου το λατρεύουν.
Χρησιμοποίησα ένα ταψί 45χ33 εκ και χρειάστηκαν δύο κουτιά ζύμης φύλλο. Κάθε κουτί περιείχε 2 ρολά, τα οποία άπλωσα ομοιόμορφα (2 ρολά στο κάτω μέρος και δύο ρολά στην κορυφή). Αλείφω τις στρώσεις ενδιάμεσα με Ghee (διαυγές βούτυρο).
Σε ένα μπολ ανακατεψα τα καρύδια,κανέλα,ζαχαρη γαρύφαλο, κάρδαμο για τη γέμιση και αλεσμένα φιστίκια για απο πάνω.


Στη συνέχεια το έψησα σε ένα μικρό φούρνο και χρειάστηκε μια ώρα και 15 λεπτά. Τον σιρόπιασα όταν κρυώσε.
Αν περιμένετε μέχρι να κρυώσει ο μπακλαβάς μετά το ψήσιμο πριν ρίξετε το σιρόπι, τότε το φύλλο θα παραμείνει τραγανό πολύ περισσότερο. Άφησα επίσης το σιρόπι να απορροφηθεί από τον μπακλαβα για τουλάχιστον μία ώρα πριν διαχωρίσω τα κομμάτια. Με αυτό τον τρόπο το σιρόπι δεν ξεφεύγει από τα κομμάτια.

Για το σιρόπι
Διαλύστε τη ζάχαρη στο νερό, βράστε και προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά. Αφήστε να κρυώσει πριν τη χρήση.

Καλή Επιτυχία

Advertisement

Δείτε Επίσης

Advertisement