Τα Αλφαχόρες είναι ένα μπισκότο γνωστό για την τραγανή ζύμη του και τη γλυκιά, καραμελωμένη γέμιση.
Αυτά τα μικρά μπισκότα είναι ιδανικά για κάθε περίσταση, είτε ως ένα γλυκό σνακ είτε ως ένα ξεχωριστό δώρο για τις γιορτές.
Συνδυάζουν την απλότητα με τη νοστιμιά, κάνοντάς τα αγαπημένα μικρών και μεγάλων.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
100 γρ βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ κορν φλαουερ
70 γρ ζάχαρη άχνη
1 αυγό
1 κρόκος αυγού
8 γρ ζάχαρη βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση:
200 γρ καραμελωμένο ζαχαρουχο γάλα (υπάρχει και έτοιμο)
Καρύδια άλλους ξηρους καρπούς (για πασπάλισμα)
Νιφάδες καρύδας (για πασπάλισμα)
Ζάχαρη άχνη (για πασπάλισμα)
Εκτέλεση:
Προετοιμασία της ζύμης:
Σε ένα μπολ αναμίξτε το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέστε το αυγό και τον κρόκο και ανακατέψτε καλά.
Σε ξεχωριστό μπολ αναμίξτε το αλεύρι, το κορν φαλουερ, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Ενσωματώστε τα στερεά υλικά στα υγρά, ζυμώνοντας απαλά μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη.
Τυλίξτε τη ζύμη σε μεμβράνη και αφήστε την στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
Ανοίξτε τη ζύμη σε πάχος περίπου 5 χιλιοστών μεταξύ δύο φύλλων λαδόκολλας.
Χρησιμοποιώντας ένα κουπάτ, κόψτε στρογγυλά μπισκότα.
Τοποθετήστε τα μπισκότα σε ταψί με λαδόκολλα και ψήστε για 10-15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Αφήστε τα μπισκότα να κρυώσουν εντελώς σε μια σχάρα.
Συναρμολόγηση:
Ζεστάνετε το καραμελωμενο ζαχαρουχο γάλα σε χαμηλή φωτιά για να είναι λιγο πιο ρευστό να μπορουμε να το αλλειψουμε.
Ενώστε δύο-δύο τα μπισκότα, αλείφοντας τη μία πλευρά με το καραμελωμένο ζαχαρουχο γάλα.
Ρολαρετε το μεσα στις νιφάδες καρύδας ή ζάχαρη άχνη μετα με το χερι βάλτε τα τριμμενα καρύδια και πασπαλιζετε και απο πανω με αχνη ζαχαρη (εγω δεν ειχα νυφαδες καρυδας και εβαλα μονο τριμμένα φουντουκια)
Συμβουλές:
Για να αποφύγετε το κολλημα της ζύμης, πασπαλίστε ελαφρά με αλεύρι τον πάγκο εργασίας και τα φύλλα λαδόκολλας.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα κουπάτ για να δώσετε διαφορετικό σχήμα στα μπισκότα σας.