Κουλουράκια  βανίλιας

Συστατικά

140 g αλεύρι 00
100 g βούτυρο
40 g αλεύρι αμυγδάλου
40 g ζάχαρης
1 κρόκο
1 αλάτι
1 φασόλι βανιλιας ή 1 κγ εκχυλισμα βανίλιας
ζάχαρη άχνη

Παρασκευή

Για να ξεκινήσετε, το βούτυρο πρέπει να είναι κρύο, βγάλτε το από το ψυγείο και κόψτε το σε μικρούς κύβους.
Ανοίξτε το φασόλι βανίλιας και αφαιρέστε τους εσωτερικούς σπόρους.
Κοσκινίστε το αλεύρι, ρίξτε το σε ένα μπολ, προσθέστε το αλεύρι αμυγδάλου, ζάχαρη, αλάτι,
κρύο βούτυρο, κρόκο αυγού και σπόρους βανίλιας.
Ζυμώστε τα υλικά μέχρι να πάρετε μια λεία ζύμη. Καλύψτε το με μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για 1 ώρα.
Χωρίστε τη ζύμη σε 5 κομμάτια, αλευρώστε ελαφρά τον πάγκο σας και σχηματίστε κορδόνια πάχους 1 cm.
Κόψτε τα κορδόνια σε μπαστούνια 5 cm και δώστε τους το σχήμα του μισοφέγγαρου, αραιώνοντας τα άκρα με τα δάχτυλά σας.

Τοποθετήστε τα μπισκότα σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
Προχωρήστε με αυτόν τον τρόπο μέχρι να εξαντληθεί η ζύμη που έχετε στη διάθεσή σας.

Φέρνοντας το φούρνο σε θερμοκρασία, βάλτε το δοχείο στάγδην στο ψυγείο (με αυτόν τον τρόπο θα  διατηρήσουν το τέλειο σχήμα).
Ψήστε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 13/15 λεπτά
Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν χωρίς να τα μετακινήσετε, είναι τόσο
εύθραυστα που θα μπορούσαν να σπάσουν.
Βάλτε τη ζάχαρη βανίλιας σε ένα βαθύ πιατο, πάρτε ένα μπισκότο κάθε φορά και περάστε το στη ζάχαρη πατώντας ελαφρά. Μπορείτε να κοσκινίσετε την ζάχαρη από πάνω
Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς και σερβίρετε.  Συμβουλή
Αυτά τα νόστιμα κουλούρια μπορούν να αποθηκευτούν για 1 εβδομάδα σε κουτί.

Προηγούμενο άρθροΠαξιμάδια Τοσκάνης (χωρίς βούτυρο ή λάδι)
Επόμενο άρθροΤα κουλουράκια της “καρδιάς”