Μπουρεκάκια με Ντομάτα καί Μελιτζάνα
Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά + 1 ώρα στο ψυγείο
Συνολικός χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα
Υλικά
30 μπουρεκάκια
75 γρ. βούτυρο λιωμένο
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι απλό
Γέμιση
250 γρ. ντομάτες
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι κομματιασμένο
1/2 κουταλάκι κύμινο τριμμένο
300 γρ. μελιτζάνες κομμένες σε κύβους
2 κουταλάκια ντοματοπολτός
1 κουταλιά φρέσκος κορίανδρος ψιλοκομμένος
1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
Εκτέλεση
1. Βάλτε το λιωμένο βούτυρο, το λάδι και 1/3 φλιτζανιού νερό σε μπολ. Ρίξτε αλάτι, προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει λιπαρή ζύμη που δε θα κολλάει στο μπολ. Ζυμώστε καλά, καλύψτε τη με μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο 1
ώρα.
2. Κόψτε τα κοτσάνια από τις ντομάτες και χαράξτε ένα μικρό σταυρό στη βάση τους. Bυ-
θίστε τες σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και αφήστε τες 1 λεπτό. Στραγγίστε τες, βυ-
θίστε τες σε κρύο νερό και μετά ξεφλουδίστε τες. Κόψτε τις ντομάτες στη μέση, βγάλτε τα
σπόρια και τεμαχίστε τη σάρκα τους.
3. Ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Προ-
σθέστετο κύμινο, συνεχίστε το σοτάρισμα για 1 λεπτό, μετά προσθέστετις μελιτζάνες και τη-
γανίστε τες μέχρι να μαλακώσουν. Ρίξτε τον ντοματοπολτό και βράστε σε μέτρια φωτιά μέ-
χρι το μείγμα να στεγνώσει. Ανακατεύετε ανά διαστήματα. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και τον
κορίανδρο. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει.
4. Προθερμάνετε το φούρνο στους 1800C. Βουτυρώστε ελαφρά ένα ταψί.
5. Απλώστε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και κόψτε τη σε μικρά κυκλικά κομμάτια.
Στο Κέντρο κάθε κομματιού βάλτε 2 κουταλάκια από το μείγμα, απλώστε λίγο νερό στις
άκρες του και κλείστε το χωρίς να αφήσετε καθόλου αέρα. Πιέστε σφιχτά και σφραγίστε
τις άκρες με ένα πιρούνι. Βάλτε τα μπουρεκάκια στο ταψί, αλείψτε το πάνω μέρος τους
με το χτυπημένο αβγό και ψήστε τα στο μεσαίο συρτάρι του φούρνου μέχρι να ροδο-
κοκκινίσουν και να γίνουν τραγανά.
Απόλαυση