Αν σας αρέσει η συνταγή μας μπριάμ με πανσέτες, Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!

Το μπριάμ με πανσέτες είναι από τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά φαγητά! Είναι τόσο χορταστικό, τόσο νόστιμο, που σε κάθε μπουκιά νιώθεις τη γεύση του ήλιου και των φρέσκων λαχανικών. Εγώ το φτιάχνω συνέχεια γιατί είναι πανεύκολο, μπαίνει όλο μαζί στο ταψί, και δεν χρειάζεται να στέκομαι πάνω από την κατσαρόλα.

Μπριάμ με Πανσέτες και Λαχανικά

Ένα ταψί γεμάτο με πολύχρωμα ψητά λαχανικά, όπως κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πατάτες και πιπεριές, αναμεμειγμένα με ζουμερές ροδισμένες πανσέτες χοιρινό.

Φτιάξτε το πιο νόστιμο μπριάμ με πανσέτες και φρέσκα λαχανικά! Μια εύκολη, χορταστική συνταγή που λιώνει στο στόμα και μοσχοβολάει Ελλάδα.

Prep Time 25 minutes
Cook Time 1 hour 40 minutes
Total Time 2 hours 5 minutes

Ingredients

  • 6 πανσέτες (χωρίς κόκαλο, αν θέλετε)
  • 2 μελιτζάνες, κομμένες σε ροδέλες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε ροδέλες
  • 6-7 πράσινες πιπεριές (κερατάκια ή άλλες), κομμένες σε ροδέλες
  • 1 κολοκυθάκι, κομμένο σε ροδέλες
  • 1 μικρή πατάτα, κομμένη σε κομμάτια (όχι ροδέλες για να ψηθεί καλύτερα)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες (ή ψιλοκομμένες, αν προτιμάτε)
  • Λίγο ελαιόλαδο (περίπου 3-4 κ.σ. για το κοτόπουλο και συμπληρωματικά για τα λαχανικά)
  • Λίγο ηλιέλαιο (για να συμπληρώσω στο τηγάνι)
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη (κοφτή)
  • 100 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 3 φρέσκες ντομάτες, τριμμένες ή κομμένες σε κομμάτια
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Λίγο νερό
  • Ψιλοκομμένος μαϊντανός (περίπου 2-3 κ.σ.)

Instructions

┊◌🍳┊◌🔪┊◌🥣┊

  1. Αρχικά, αλατοπιπερώνουμε τις πανσέτες και τις σοτάρουμε σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Στο ίδιο βαθύ τηγάνι, στο λάδι που έχει μείνει από το κρέας, συμπληρώνουμε ηλιέλαιο και τσιγαρίζουμε σταδιακά τα λαχανικά, όλα κομμένα σε ροδέλες. Ξεκινάμε με τις μελιτζάνες, συνεχίζουμε με μία πιπεριά Φλωρίνης, μετά τις πράσινες πιπεριές, ένα κολοκυθάκι και μία μικρή πατάτα κομμένη σε κομμάτια. Βγάζουμε όλα τα λαχανικά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  2. Τέλος, σοτάρουμε μεγάλα κρεμμύδια σε ροδέλες και ολόκληρες σκελίδες σκόρδο μαζί με λίγη ζάχαρη. Σβήνουμε με κόκκινο ξηρό κρασί και, αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε πελτέ και φρέσκες τριμμένες ντομάτες σε κομμάτια. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό, και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια βράση. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό, καθώς και όλα τα λαχανικά μας, ανακατεύοντας να καλυφθούν με τη σάλτσα.
  3. Τοποθετούμε στο ταψί τις πανσέτες και ρίχνουμε από πάνω τα λαχανικά με τη σάλτσα τους. Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° στον αέρα για 40-45 λεπτά, μέχρι να μείνει με το λάδι του και να πάρει ωραίο χρώμα.

Η Συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου

Notes

💡 Tips από εμένα:

  • Λαχανικά: Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε λαχανικά ανάλογα με την εποχή και τις προτιμήσεις σας. Καρότο, μανιτάρια, ή ακόμα και λίγες πατάτες κομμένες σε κύβους ταιριάζουν πολύ.
  • Πανσέτες: Αν δεν θέλετε πανσέτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κομμάτια από χοιρινό λαιμό ή ακόμα και μπούτι κοτόπουλου. Απλά προσαρμόστε τον χρόνο σοταρίσματος.
  • Ζάχαρη στη σάλτσα: Η ζάχαρη βοηθάει να καραμελώσουν τα κρεμμύδια και να κόψει την οξύτητα της ντομάτας, δίνοντας μια πιο ισορροπημένη γεύση στη σάλτσα. Μην την παραλείψετε!

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή