Μπριαμ Φούρνου

Το Μπριάμ Φούρνου, είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που περιλαμβάνει ψητά λαχανικά πατάτες με ελαιόλαδο και αρωματικά βότανα. Είναι ένα εύκολο και νόστιμο πιάτο που μπορεί να απολαυστεί ως κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό.

Υλικά συνταγής

1 κιλό κολοκύθια κομμένα σε χοντρές ροδέλες
4-5 πατάτες κομμένες σε μέτριους κύβους ή σε λεπτές ροδέλες
4-5 μελιτζάνες κομμένες σε κύβους ή ροδέλες
4 μέτρια κρεμμύδια ξερά κομμένα σε ροδέλες
1-2 σκελίδες σκόρδο προαιρετικά
2 πιπεριές (κόκκινη-πράσινη) κομμένες σε φέτες
αρωματικά επιλογής σας όπως φρέσκα φύλλα, δυόσμο, βασιλικό, ρίγανη, μαϊντανό ψιλοκομμένα
4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 κ.γ. ζάχαρη
3/4 ποτηριού λάδι
1 ποτήρι νερού νερό
1 κύβο λαχανικών (προαιρετικά)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα ταψί βάζουμε όλα τα προαναφερόμενα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε καλά.

Περιχύνουμε με το νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τον ντοματοπελτέ και προαιρετικά το ζωμό λαχανικών (μη σας φαίνεται λίγο το νερό, θα κατεβάσουν υγρά τα λαχανικά). Τοποθετούμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 40 λ σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.

Μετά το ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 35-45 λ περίπου, ή μέχρι ψηθούν καλά και πάρουν χρώμα τα λαχανικά. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο και το μέγεθος των λαχανικών. Αν θέλουμε να βγουν πιο ξεροψημένα τα λαχανικά, βάζουμε για 4-5 λ επιπλέον το δυνατό γκριλ. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαιντανό