Μαλακά και νόστιμα ψωμάμια μπορούν να παρασκευαστούν με οποιαδήποτε γέμιση. Σήμερα μαγειρεύουμε με μυζήθρα και σταφίδες.
✅Προϊόντα:
ζεστό γάλα, 300 ml;
ζάχαρη, 50 γρ.
μέλι, 1 κ.σ.
ξηρή μαγιά, 5 γρ.
αλεύρι 460 γρ.
αλάτι, μισό κουτ.
φυτικό λάδι, 4 κ.σ.
✅Γέμισμα:
ξινομυζήθρα, 300 g;
ζάχαρη, 2 – 3 κ.σ.
ζάχαρη βανίλιας, 1 κουτ.γλ
σταφίδες προαιρετικά
βούτυρο, 20 γρ.
κρόκος + γάλα, 1 κ.γ.
✅Μαγείρεμα:
Ανακατεύουμε το χλιαρό γάλα με τη ζάχαρη και την ξηρή μαγιά, ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
Αφήνουμε για 15 λεπτά σκεπασμένο με μια πετσέτα.
Προσθέστε μέλι όπως θέλετε, αλλά θα κρατήσει τα ψωμάκια μαλακά και φρέσκα για πολύ καιρό.
Ρίξτε φυτικό λάδι και προσθέστε αλάτι, ανακατέψτε.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε σιγα στην στη ζύμη. Μην το παρακάνετε με το αλεύρι, όσο λιγότερο είναι τόσο πιο αφράτα είναι τα ψωμάκια.
Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό και ελαστικό. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο δοχείο, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Περίπου 1 ώρα σε ζεστό μέρος.
Συνδυάστε το τυρί με τη ζάχαρη και τη βανίλια, ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν θέλουμε προσθέτουμε τις σταφίδες, αφού τις αχνίσουμε και τις στεγνώσουμε σε χαρτί κουζίνας.
Χτυπάμε τη ζύμη και την τοποθετούμε στην επιφάνεια εργασίας. Ανοίγουμε σε μια ορθογώνια στρώση πάχους 5 mm, αλείφουμε με ένα κομμάτι βούτυρο.
Απλώνουμε το τυρί σε ομοιόμορφη στρώση και πασπαλίζουμε με σταφίδες ή μπαχαρικά (κανέλα). Τυλίγουμε ένα χαλαρό ρολό και πιέζουμε
καλά τις άκρες. Κόβουμε σε 12 ψωμάκια.
Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και αφήνουμε κάτω από τη μεμβράνη για 30 λεπτά Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αλείφουμε τα ψωμάκια με χτυπημένο κρόκο και γάλα και ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Καλή όρεξη!❤️