Η Συνταγή είναι της κας Maria Kazdagli
Υλικά 👇
Για την ζύμη
1/2 ποτήρι νερό χλιαρό
2 κσ ζάχαρη
1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού 🍊
1/2 ποτήρι ηλιέλαιο
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κγλ κανέλα
1/2 κγλ αλάτι
4 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1κγλ κονιάκ
Παίρνουμε το 1/3 της ζύμης και ενσωματώνουμε 2 κσ κακάο.
Αφήνουμε να ξεκουραστούν.
Σιρόπι 👇
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1 πορτοκάλι σε φέτες
Λίγη κανέλα
Εκτέλεση:
Σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τις φέτες πορτοκαλιού και την κανέλα.
Αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά και στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Ζύμη:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά ανακατεύουμε, το χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο, την κανέλα και το αλάτι.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ζυμώνουμε στην συνεχεια λίγο αλάτι, κονιακ και κανέλα και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Κόβουμε απο τη ζύμη 1/3. Στο 1/3 προσθέτουμε το κακάο και ζυμώνουμε καλά, και τα 2/3 τα αφήνουμε να φουσκωσουν στην άκρη.
Αφήνουμε και τις δύο ζύμες να ξεκουραστούν για περίπου 1 ώρα σε ζεστό μέρος.
Ανοίγουμε τη λευκή ζύμη σε ένα φύλλο λεπτό και τη στρώνουμε. Κανουμε και τη σκούρα ζύμη ένα μπαστουνακι μακρύ όσο είναι η φαρδια πλευρα του φυλλου
και το τυλίγουμε το καφε μπαστουνακι με το λευκό φύλλο
Κόβουμε με κόφτη το ρολό σε φετούλες στο ένα δαχτυλο πάχος.
Ψήνουμε τα ροξάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25-30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.
Σιρόπιασμα: Αμέσως μόλις βγουν από τον φούρνο, βουτάμε τα ροξάκια στο κρύο σιρόπι.
Συμβουλές:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα αρώματα για τη ζύμη, όπως βανίλια ή ξύσμα λεμονιού.
Αν θέλετε πιο σιροπιαστά ροξάκια, μπορείτε να τα αφήσετε στο σιρόπι για περισσότερο χρόνο.