Υλικά

Κέικ

– 400 γρ. ζάχαρη
– 160 γρ. ηλιανθέλαιο
– 450 γρ. νερό
– 1 κουταλάκι στιγμιαίο καφέ
– 50 γρ. κακάο
– 1 κουταλιά σπιτική ζάχαρη βανίλιας
ή 1 φακελάκι βανίλια
– 2 κουταλιές ξύδι
– 450 γρ. αλεύρι φαρίνα
– 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

Γλάσο
– 150 γρ. ζάχαρη
– 120 γρ. μαργαρίνη
– 60 γρ. νερό
– 90 γρ. κακάο

Χρησιμα αντικειμενα
– σχάρα
– φόρμα για κέικ (Ο 26 εκ.)

Εκτέλεση

Κέικ
1 Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώστε και αλευρώστε μια φόρμα, διαμέτρου 26 εκ.
2. Βάλτε στον κάδο τη ζάχαρη, το ηλιανθέλαιο, το νερό, τον καφέ, το κακάο, τη βανίλια, το ξύδι και αναμείξτε 1 λεπτό/ταχύτητα 5.
3 Προσθέστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και αναμείξτε 5 δευτερόλεπτα ταχύτητα 5.
4. Αδειάστε το μείγμα στη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήστε για 45 λεπτά περίπου (180°C).

Γλάσο
5. Βάλτε στον κάδο τη ζάχαρη και αλέστε 15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10. 6 Προσθέστε τη μαργαρίνη, το νερό, το κακάο και βράστε 6 λεπτά/37°C/ ταχύτητα 3. Αν χρειάζεται, καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου με τη σπάτ τουλα και βράστε 1 λεπτό/37°C/ταχύτητα 3.

Συναρμολόγηση
7. Αφήστε το κέικ στο ταψί για 15 λεπτά να κρυώσει ελαφρά. Αναποδογυρίστε σε σχάρα και αφήστε να κρυώσει καλά. Προσέξτε λίγο στη μεταφορά. Το κέικ είναι αφρούγιο και θέλει λίγη προσοχή για να μην σπάσει.
8 Βάλτε το κέικ στην πιατέλα που θα σερβίρετε, αλείψτε με το γλάσο και σερβίρετε.

Διακοσμήστε με ξύσμα σοκολάτας και αλεσμένα φυστίκια Αιγίνης.

νηστίσιμη σοκολατόπιτα
νηστίσιμη σοκολατόπιτα

Η Συνταγή είναι της κας Helena Marios

Προηγούμενο άρθροΣπιτικό παγωτό μπανάνα και σοκολάτα
Επόμενο άρθροΧατσαπούρι με Φέτα και Κίτρινο Τυρί