Υλικά

Ζύμη
950 γρ αλεύρι γοχ Κούλα
1+3/4 ποτηρια νερο (ψηλό ποτήρι νερού) περίπου 480 – 500 γρ νερό
3 κ σ ξύδι
4 κ σ ελαιόλαδο
1 κ σ πολύ κοφτό αλάτι

Γέμιση
600 γρ τυρί φέτα νηστίσιμη
Για τα φύλλα
1 πακέτο μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
Νισεστε για το άνοιγμα των φύλλων
Μεμβράνη

Για από επάνω
Λίγο ηλιέλαιο
Κομματάκια μαργαρίνη
Ράντισμα με ελάχιστο νερό

Εκτέλεση

Για τη ζύμη
Κοσκινιζουμε το αλεύρι σε ευρύχωρη λεκάνη. Ανοίγουμε λακκουβα και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης. Παίρνοντας γύρω – γύρω το αλεύρι ζυμωνουμε. Μόλις κάνουμε ζύμη τη μεταφέρουμε στον πάγκο μας στον οποίο έχουμε ρίξει νισεστε και ζυμωνουμε το ζυμάρι μας τραβώντας το, για 20′ . Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο.

Βάζουμε το κάθε ζυμαρακι σε ένα πιάτο το καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 30′ (όσο πιο πολύ το αφήσετε τόσο πιο εύκολα θα ανοίξετε τα φύλλα).
Μετά ανοίγουμε το φύλλο μας.
Ρίχνουμε λίγο νισεστε στον πάγκο μας και βάζουμε το ζυμαρακι μας. Ρίχνουμε νισεστε και στο ζυμαρακι μας για να μπορούμε να το ανοίξουμε με τον πλάστη. Ανοίγουμε το φύλλο μας.

Χωρίζουμε το βούτυρο ( μαργαρίνη )μας στη μέση.
Με το χέρι μας βάζουμε κομμάτια από το μισό βούτυρο σε όλη την επιφάνεια του φύλλου και κάνουμε ήλιο. Δηλαδή κάνουμε έναν κύκλο στη μέση του φύλλου και γύρω γύρω ακτίνες (το ενα φυλλαρακι μεγαλύτερο από τα άλλα για το τέλος να σκεπάζει τα υπόλοιπα).

Ανοίγουμε το κάθε φυλλαρακι λίγο με τά χέρια μας και το τοποθετούμε στον κύκλο με τη βουτυρωμένη επιφάνεια προς το επάνω εκτός από το τελευταίο μεγάλο φυλλαρακι που το βάζουμε με την βουτυρωμένη επιφάνεια προς τα κάτω. Κλείνουμε γύρω γύρω το πανω με το κάτω φύλλο και τοποθετούμε το πακετακι στο πιάτο μας και στο ψυγείο. Το ίδιο κάνουμε και με το άλλο ζυμαρακι μας. Τα αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες.
Σύνθεση
Βουτυρωνουμε το ταψί μας με μαργαρίνη, και στον πάτο και γύρω γύρω

Ρίχνουμε νισεστε στον πάγκο μας τοποθετούμε το πακετακι μας και ανοίγουμε φύλλο όσο το ταψί μας και ελάχιστα μεγαλύτερο ( δεν αρέσει πολύ ο μεγάλος κόθρος στους γονείς μου) . Βάζουμε τη νηστίσιμη φέτα σπασμένη με το χέρι σε όλη την επιφάνεια της πίτας και σκεπάζουμε με το δεύτερο πακετακι που ανοίξαμε όπως το πρώτο, όσο δηλαδή το μέγεθος του ταψιού μας. Με το μεγάλο δάχτυλο μας και τον δείκτη τσιμπαμε γύρω γύρω την πίτα για να την κλείσουμε.

Αλειφουμε την πίτα μας με λίγο ηλιέλαιο, τη χαράζουμε, τοποθετούμε από ένα πολύ μικρό κομματάκι μαργαρίνη σε κάθε κομματι, ραντίζουμε με ελάχιστο νεράκι και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις για 1 ώρα.
Αφηνουμε να κρυώσει σε σχάρα 10′ πριν την κόψουμε.

Νηστίσιμη τυρόπιτα
Νηστίσιμη τυρόπιτα

Η Συνταγή είναι της κας Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου

Προηγούμενο άρθροΜοσχαράκι με μελιτζάνες στον φούρνο
Επόμενο άρθροΚολοκυθόπιτα