Συστατικά:
165 γρ. Αλατισμένο βούτυρο, λιωμένο
2 πορτοκάλια (ξύσμα και χυμός)
1 λεμόνι (ξύσμα)
1 φλιτζάνι (200 γρ.) Ζάχαρης
4 μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
1,5 φλιτζάνια (225 γρ.) Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπεικιν παουντερ (6 γρ.)
για το γλάσσο:
1 πορτοκάλι (χυμός)
1/4 φλιτζάνι (30 γρ.) Ζάχαρης σε σκόνη
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 ° C.
Λιώνουμε το βούτυρο κομμένο σε τεμάχια στο φούρνο μικροκυμάτων (για 30 δευτερόλεπτα, και ίσως 10 δευτερολέπτων ακόμη, ανάλογα με τις ανάγκες). Αφήστε το να κρυώσει.
2. Σε ένα μπολ, συνδυάστε το τριμμένο ξύσμα από δύο πορτοκάλια, το χυμό τους και το ξύσμα του λεμονιού.
3. Σε ένα χωριστό μεγαλύτερο μπολ, χτυπήστε μαζί τα αυγά με τη ζάχαρη.
Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας, το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι και το παραπάνω μείγμα εσπεριδοειδών (ξύσμα και χυμό) και χτυπήστε λίγο περισσότερο. Ανακατέψτε το αλεύρι και το μπεικιν παουντερ και αναμείξτε μέχρι να συνδυαστούν καλα.
4. Λιπάνετε ένα ταψί (23 cm) (με αποσπώμενο πάτο) με βούτυρο και αλεύρι. Χρησιμοποίησα χαρτί ψησ’ιματος για το κατώτατο σημείο και απλώς βουτύρωσα τις πλευρές. Ρίξτε το μείγμα και το ισιώστε με ένα κουτάλι.
Ψήνουμε στους 175 ° C για 30-35 λεπτά, μέχρι ελαφρώς να πάρει ωραίο χρώμα. Απενεργοποιήστε το φούρνο και αφήστε το κέικ μέσα στο φούρνο για πέντε λεπτά.
5. Όταν το κέικ είναι σχεδόν έτοιμο, ετοιμάστε το γλάσσο. Σε μια μικρή κατσαρόλα, ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού με ζάχαρη άχνη. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για μερικά λεπτά και το περνάμε μέσα από ένα πλέγμα.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει πριν το αφαιρέσετε από την φόρμα και ρίξτε με ένα κουτάλι το πορτοκαλί σιρόπι.