Δείτε Επίσης: Κοκκινιστό χοιρινό με καπνιστή πάπρικα και κριθαρακι | Κουνουπίδι Καπαμά

Ο Καπαμάς από τα Άγραφα

Θα χρειαστούμε

10 πατάτες μέτριες κομμένες κυδωνάτες
10 κρεμμύδια κόκκινα, μέτρια προς μικρά, χοντροκομμένα
5 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στα τέσσερα
μια κουταλιά πελτέ
2 ντομάτες στον τρίφτη
ένα μεγάλο φλιτζάνι δαμάσκηνα Αγράφων λιαστά
Μισή θηλιά ώριμο λουκάνικο Αγράφων
ελαιόλαδο
3 φύλλα δάφνης
αλάτι
πιπέρι

λίγο αλεύρι

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα που το καπάκι της πατάει σε πατούρα, βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Τα αφήνουμε να μαραθούν 5 με 7 λεπτά, ρίχνουμε τις πατάτες, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης και τα αφήνουμε 3 με 4 λεπτά να πάρουν χρώμα, ανακατεύοντας. Έπειτα, ρίζνουμε το λουκάνικο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, ανακατεύουμε, βάζουμε τον πελτέ και τον πιέζουμε-αλείφουμε στον πάτο της κατσαρόλας με το κουτάλι, να καεί ελαφρά. Ρίχνουμε τα δαμάσκηνα,, τις ντομάτες, νερό ίσα να σκεπάζει τα υλικά, αλατίζουμε, πιπερίζουμε.

Φτιάχνουμε με το αλεύρι και λίγο νερό μια σφιχτή ζύμη, και μόλις το φαγητό πάρει βράση, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και το σφραγίζουμε με τη ζύμη και χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά. Αυτό λοιπόν, κλείσιμο, το σφράγισμα με τη ζύμη, το kapama που λένε οι τούρκοι, είναι νομίζω που φέρνει τον δικό μας καπαμά πιο κοντά (τουλάχιστον ετυμολογικά) σε κάτι αυθεντικό.

Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει περίπου 2 ώρες ή μέχρι να σπάσει το ζυμάρι.

Σερβίρεται ζεστό με ένα ποτήρι Αγιωργίτικο, σκληρή βαρελίσια φέτα Αγράφων και μια πρέζα ρίγανη Αγράφων.

Μπορεί να γίνει και με τσιγαρίδες αντί για λουκάνικο, μπορεί να γίνει και με οποιοδήποτε κρέας, με μικρές προσαρμογές

Δείτε Επίσης: Κοκκινιστό χοιρινό με καπνιστή πάπρικα και κριθαρακι | Κουνουπίδι Καπαμά

ΠΗΓΗ 

Προηγούμενο άρθροZυμαρικά με σπανάκι σε κρέμα φέτας.
Επόμενο άρθροΗ μπατζίνα ή ζμαρόπιτα