Υλικά:
Για τη βάση:
2 πατάτες, κομμένες σε χοντρές ροδέλες
4 μελιτζάνες, κομμένες σε χοντρές ροδέλες
6 πράσινες πιπεριές, κομμένες στη μέση
4 πιπεριές Φλωρίνης, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
Σπορέλαιο για το σοτάρισμα
Αλάτι και πιπέρι
Για τον κιμά:
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
500 γρ. κιμά ανάμεικτο
1 ντομάτα, τριμμένη
Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και μπαχάρι (ανάλογα με τις προτιμήσεις σου)
Λίγο νερό
Για την μπεσαμέλ:
1/2 πλάκα βούτυρο (περίπου 50 γρ.)
3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. κορν φλάουρ
4 φλιτζάνια πλήρες γάλα
Μοσχοκάρυδο (ανάλογα με τις προτιμήσεις σου)
1 κρόκος αυγού
Για το γαρνίρισμα:
Τριμμένη φρυγανιά
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε σε σπορέλαιο τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το σκόρδο και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τα μπαχαρικά και λίγο νερό. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και σβήνουμε τη φωτιά.
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον κρόκο αυγού και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Στρώνουμε στον πάτο του ταψιού τις πατάτες. Από πάνω βάζουμε τις μισές μελιτζάνες, τις πιπεριές και τις πιπεριές Φλωρίνης. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και τέλος τον κιμά. Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για περίπου 40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
H συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Ο Μουσακάς, ένα απαράμιλλης γεύσης ελληνικό πιάτο με πλούσια ιστορία και γεμάτη γεύση.
Στρώσεις από ζουμερό κιμά, μελιτζάνα, πατάτα και μπεσαμέλ, παντρεύονται αρμονικά σε ένα ακαταμάχητο γευστικό αριστούργημα.
Υλικά
Για το μεγάλο ταψί της κουζίνας
7 μελιτζάνες φλασκες σε μακρουλες φέτες πλυμενες
7 μεγάλες πατάτες κομμένες σε μακρουλες λεπτές φέτες
Ελαιόλαδο αλατι
Για τον κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι στο μουλτι
Μαϊντανός ψιλοκομμένος 1 μεγάλη κουταλιά
1 πιπεριά ψιλοκομμένη
1 καρότο σε φέτες
1 ποτήρι τοματοχυμο
700 γρ κιμά μοσχαρίσιο
Αλάτι πιπέρι ρίγανη πάπρικα γλυκιά κουρκουμάς
Για τη μπεσαμέλ
1 μιση λίτρο γάλα
8 κουταλιές συμιγδαλι
2 αυγά
1 κούπα τυρί γκούντα τριμμένο
Μοσχοκάρυδο
200 γρ βούτυρο
Κουρκουμας
Εκτέλεση
Σε ρηχό ταψί που έχουμε αλείψει με λάδι στρώνουμε τις μελιτζάνες αλατιζουμε ελαφρώς και ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλατι
Ψήνουμε στο γκριλ..βάζουμε δύο ταψιά στον αέρα..όταν ψηθούν τις βγάζουμε και με τον ίδιο τρόπο ψήνουμε τις πατάτες φτιαχνουμε τον κιμά όπως για τα μακαρόνια και κατόπιν στρώνουμε στο ταψί τις μισές πατάτες πάνω τις μισές μελιτζανες τον μισό κιμά μπόλικο τυρί γκούντα και πάνω άλλη στρώση πατάτες μελιτζάνες κιμά τυρί και τέλος τη μπεσαμέλ την οποία τη φτιάχνουμε ως εξής
Βάζουμε το γάλα στη φωτιά κρατάνε ένα ποτήρι με λίγο αλάτι σε μπωλ ρίχνουμε το γάλα που κρατήσαμε και ρίχνουμε το σιμιγδάλι τα αυγά τον κουρκουμά ανακατεύοντας με σύρμα και όταν το γάλα βράσει ρίχνουμε αυτό το μίγμα και όταν πήξει ρίχνουμε το βούτυρο και το μοσχοκάρυδο το τυρί τη στρώνουμε πάνω απ’ τον κιμά.. πασπαλιζουμε με λίγο τυρί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς κελσίου μέχρι να ροδισει
Η Συνταγή είναι της κας Aristea Mpesiri