Υλικά
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 πιπεριές (χρώματος της αρεσκείας σας), καθαρισμένες από σπόρους και ψιλοκομμένες
1 μέτρια ντομάτα, ψιλοκομμένη
180 γρ. ζαμπόν, κομμένο σε μέτριους κύβους
150 γρ. τυριά λευκά (π.χ. φέτα, ανθότυρο), κομμένα σε μέτριους κύβους
150 γρ. τυριά σκληρά (π.χ. γραβιέρα, ένταμ), κομμένα σε μέτριους κύβους
3 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
4 μεγάλα αυγά
250 γρ. γάλα (πλήρες ή ελαφρύ)
70 γρ. ηλιέλαιο
30 γρ. ελαιόλαδο
150 γρ. αλεύρι κίτρινο (σκληρό)
150 γρ. αλεύρι λευκό (για όλες τις χρήσεις)
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
Αλάτι κατά βούληση
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
Ρίγανη αποξηραμένη κατά βούληση
Άνηθος φρέσκος ή αποξηραμένος ψιλοκομμένος κατά βούληση
Μαϊντανός φρέσκος ή αποξηραμένος ψιλοκομμένος κατά βούληση
Κεφαλοτύρι τριμμένο (προαιρετικά, για το πασπάλισμα)
Εκτέλεση
Σε ένα μέτριο μπολ, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές και την ντομάτα.
Προσθέτουμε το κομμένο σε κύβους ζαμπόν και τα τυριά (λευκά και σκληρά).
Ρίχνουμε τις 3 κουταλιές της σούπας κέτσαπ στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθούν. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ, σπάμε τα 4 αυγά και τα χτυπάμε καλά με έναν αυγοδάρτη ή μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν ελαφρά.
Προσθέτουμε το γάλα, το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο στο μπολ με τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το κίτρινο και το λευκό αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, τον άνηθο και τον μαϊντανό.
Σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα των ξηρών υλικών στο μπολ με τα υγρά υλικά, ανακατεύοντας απαλά με έναν αυγοδάρτη ή σπάτουλα μέχρι να δημιουργηθεί ένας ομοιόμορφος χυλός χωρίς σβώλους.
Ρίχνουμε το μείγμα των λαχανικών, του ζαμπόν και των τυριών στο μπολ με τον χυλό και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν ομοιόμορφα.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί (διαστάσεων περίπου 30×25 εκ. ή στρογγυλό διαμέτρου 28 εκ.) και αδειάζουμε το μείγμα της πίτας.
Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια της πίτας με τριμμένο κεφαλοτύρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 150°C, για περίπου 30-40 λεπτά, ή μέχρι η πίτα να ροδίσει ωραία και να φουσκώσει. Για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμη, τρυπάμε το κέντρο της με ένα μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρό, η πίτα είναι έτοιμη.
Κρύωμα και Σερβίρισμα: Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρά στο ταψί πριν την κόψουμε σε κομμάτια και την σερβίρουμε. Μπορείτε να την απολαύσετε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Καλά μας μαγειρέματα και καλή σας όρεξη!
H συνταγή είναι της κας Κικη Μαυριδου