Πανετόνε

Υλικά

125 μλ. νερό (γάλα)
90 γραμμάρια ζάχαρη
10 γραμμάρια ξέρη μαγιά
125 μλ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 λεμόνι
80 μλ. ηλιέλαιο
30 γραμμαρια βούτυρο
1 αυγό+1 ασπράδι (ό κρόκος αλείφουμε πάνω)
500 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι

Γέμιση Σταφίδες ξανθές, μαύρη, ζαχαρωτά φλούδα πορτοκαλιού, μαρμελάδα πορτοκάλι. Καρύδια, αμύγδαλα χοντροκομμένα (από 2 κ.σ.)

Εκτέλεση

Σε μια κούπα ρίχνουμε το νερό τη ζάχαρη και τήν μαγιά, ανακατεύουμε να λιώσει τη ζάχαρη και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα λεμονιού, το ηλιέλαιο, τα αυγά και λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε μαλακή ζύμη πού κολλάει.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για δύο ώρες. Πάνω σε αλευρωμενο πάγκο ανοίγουμε φύλλο με τα χέρια σε ορθογώνιο σχήμα αλοιφουμε με το βούτυρο ανακατεμένο με 2-3 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλιου. Ραντίζουμε με σταφίδες (που έχουμε πλύνει και στεγνώσει) και τα ζαχαρωτά και ξερούς καρπούς.


Στρίβουμε σε ρόλο, κόβουμε σε μάκρος στα δύο, κάνουμε πλεξούδα,και τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αλοιφουμε με χτυπημένο κρόκο με μια κ.σ.γαλα στολίζουμε με καρδιά και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφηνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και ψηνουμε στους 170° για 35-40 λεπτά με προσοχή να μην το κάψουμε, μόλις πάρει χρώμα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Για το γλάσο
Σε ένα κατσαρόλακι βαζουμε 100 γραμμάρια ζάχαρη με 40 μλ.νερο να βράσει να λιώσει τη ζάχαρη.Σε άλλο σκεύος ρίχνουμε 3 γραμμάρια ζελατίνα με 18 μλ. νερό ανακατεύουμε και αφήνουμε να φουσκώσει. Ρίχνουμε το σιρόπι σε ένα μπολ, προσθετουμε και τη ζελατίνα ανακατευουμε να λιώσει και χτυπάμε με το μίξερ για 2-3 λεπτά μέχρι να αποκτήσουμε μια αφράτη κρέμα. Δουλεύουμε γρήγορα απλώνουμε πάνω στο Panettone μας με πινέλο.


Στολίζουμε όπως μας αρέσει .

Κάντε like εδώ: Effie’s Loved Recipes, Effie’s αγαπημένες συνταγές

 

Προηγούμενο άρθροΠιτσάκια Σαλιγκάρι
Επόμενο άρθροΠώς να βάψετε αυγά με φλούδες κρεμμυδιού – φυσικά βαμμένα κόκκινα αυγά του Πάσχα