Υλικά

για τις πανσέτες:

5 πανσέτες χοιρινές

500 γρ. κιμάς χοιρινός
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 αυγό
1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
1/4 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζάνι γάλα
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
1 κολοκυθάκι
ελαιόλαδο

για τις πατάτες:

1 kg πατάτες (5 πατάτες)
2 λεμόνια (χυμό)
2 κ.σ. μουστάρδα απαλή
Λίγο αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 σκελ. σκόρδο με τη φλούδα του

Εκτέλεση:

Ετοιμασία των κεφτέδων:

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αυγό, τη φρυγανιά, τον μαϊντανό, το γάλα, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια.

Γέμιση των πανσετών:

Ανοίγουμε τις πανσέτες στη μέση, δημιουργώντας μια “τσέπη”.
Γεμίζουμε κάθε πανσέτα με μερικά κεφτεδάκια.
Κλείνουμε τις πανσέτες με σπαγγο.

Τοποθετούμε τις γεμιστές πανσέτες σε ένα ταψί.
Καρφώστε από πάνω τις αψητές ροδελες κολοκυθακια για διακόσμηση.
Περιχύνουμε με ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν καλά.

Ετοιμασία των πατατών:

Βάζουμε τις πατάτες στο ταψί.
Προσθέτουμε ολόκληρη τη σκελίδα σκόρδο με τη φλούδα της.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στον αέρα.
Στύβουμε τα λεμόνια σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τη μουστάρδα και το ελαιόλαδο.
Τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα και περιχύνουμε τις πατάτες στο ταψί.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο ταψί να λαδωθούν οι πατάτες.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το φαγητό.
Τοποθετούμε τις πατάτες φούρνου στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να να ροδίσουν ολόγυρα και να μελώσει η καρδιά τους.
Ψήνουμε για 30’ με το ταψί σκεπασμένο ώστε να μαλακώσουν και μετά ξεσκεπάζουμε.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30’ περίπου μέχρι να ροδίσουν ολόγυρα και να μείνουν με το λάδι τους.

Σερβίρισμα:

Σερβίρουμε τις πανσέτες γεμιστές με κεφτεδάκι, διακοσμημένες με κολοκυθάκια, μαζί με τις πατάτες φούρνου.

Συμβουλές:

Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στη γέμιση των πανσετών, όπως πιπεριές, καρότα ή μανιτάρια.
Για πιο πικάντικη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο τσίλι ή καυτερή πάπρικα στο μείγμα των κεφτέδων.
Αν θέλετε, μπορείτε να μαρινάρετε τις πανσέτες για μερικές ώρες πριν το ψήσιμο, για ακόμα πιο πλούσια γεύση.