Παραδοσιακή Μανιταρόπιτα
Υλικά
3 κουταλιές αλατισμένο βούτυρο
5 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
2 κουταλάκια του γλυκού πάπρικα
Μανιτάρια 900 γρ, πλυμένα και κομμένα σε φέτες
Αλατι
1 1/2 κουταλιά της σούπας φρέσκα φύλλα θυμαριού
3/4 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
1 συσκευασία έτοιμο χωριάτικο φύλο αποψυγμένο ή σπιτικό φυλό
Εκτέλεση
1. Λιώστε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μαγειρέψτε τα κρεμμύδια μέχρι να είναι μαλακά και χρυσά, περίπου 12 έως 15 λεπτά. Ανακατέψτε την πάπρικα στο τηγάνι και προσθέστε τα κομμένα μανιτάρια αφου πρώτα τα πλυνετε και τα σκουπίσετε, και μια μεγάλη πρέζα αλάτι στο τηγάνι και μαγειρέψτε μέχρι να εξατμιστεί το υγρό των μανιταριών.
2. Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά και ανακατέψτε τα φύλλα θυμαριού. Κρυώστε ελαφρά και ανακατέψτε το τυρί.
3. Βουρτσίστε ένα γυάλινο ταψί 22 x 30 εκ με ελαιόλαδο και στρώστε 1-2 στρώσεις σπιτικού φύλλο (ή περίπου 4-6 στρώματα συσκευασμένου φύλου), βουρτσίζετε με ελαιόλαδο μεταξύ των στρωμάτων και αφήνοντας τα άκρα να κρεμονται πάνω από τις πλευρές του ταψιού.
4. Ρίξτε με ένα κουτάλι το μείγμα μανιταριών στο ταψί και απλώστε ομοιόμορφα. Καλύψτε με 1-2 στρώσεις σπιτικού φυλου (4-6 στρώματα συσκευασμένου), βουρτσίζετε ξανά με ελαιόλαδο μεταξύ των στρωμάτων και αφήνετε την περίσσεια ζύμης να κρέμεται στις πλευρές του ταψιού. Τυλίξτε την περίσσεια ζύμης για να σχηματίσετε κοθρο και
βουρτσίστε ολόκληρη τη ζύμη με ελαιόλαδο. Χαράξτε ελαφρά τη ζύμη σε κομμάτια χωρίς να κόψετε το μείγμα μανιταριών.
Ψήνουμε σε φούρνο των 190oC για 30-50 έως ότου η πίτα είναι χρυσή και ψηθεί.
Καλή Επιτυχία