Η πουτίγκα συνδυάζει την πλούσια γεύση του κονιάκ, τις αρωματικές νότες της κανέλας και του γαρυφάλλου με την κρεμα και την βελούδινη σαντιγί.

Υλικά:

Για το κέικ:

5 αυγά
1 φλυτζάνι του καφέ κονιάκ
1,5 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1,5 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια της σούπας baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 βανίλια
1/2 φλυτζάνι καρύδια χονδροκομμένα

Για το σιρόπι:

2,5 φλυτζάνια ζάχαρη
3 φλυτζάνια νερό
1 φέτα λεμόνι

Για την κρέμα:

1 λίτρο γάλα
12 κουταλιές της σούπας άνθος αραβοσίτου
10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
2 κρόκοι αυγού
1 φακελάκι κρέμα σαντιγί (ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία για το χτύπημα με γάλα)

Εκτέλεση:

Κέικ:

Χτυπάτε τα αυγά μέχρι να γίνει αφράτο μίγμα.
Προσθέτετε το κονιάκ, τη ζάχαρη, το αλεύρι, τη σκόνη ψησίματος, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη βανίλια και τα καρύδια. Ανακατεύετε καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Χύνετε το μίγμα σε μια βουτυρωμένη φόρμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου
για περίπου 45 λεπτά (ή μέχρι να δοκιμάσετε με ένα οδοντογλυφίδα και να βγεί καθαρή).
Αφήνετε το κέικ να κρυώσει.

Σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα, βάζετε τη ζάχαρη, το νερό και τη φέτα λεμόνι.
Βράζετε το μίγμα σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρά.
Αφαιρείτε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.

Κρέμα:

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνετε το γάλα χωρίς να το αφήσετε να βράσει.
Προσθέτετε το άνθος αραβοσίτου, τη ζάχαρη, το βούτυρο και τους κρόκους. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αφαιρείτε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
Χτυπάτε την κρέμα σαντιγί σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία και ανακατεύετε λιγη σαντιγι με την κρέμα.

Συναρμολόγηση:

Αφού το κέικ έχει κρυώσει, το σιροπιάζετε με το σιρόπι που ετοιμάσατε.
Αναποδογυρίζετε το κέικ σε μια πιατέλα.
Απλώνετε την κρέμα από πάνω και γαρνίρουμε με σαντιγί πασπαλίζουμε καρύδια με κανέλα

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση! 🥰

Η Συνταγή είναι της κας Ελλη Μπακολα