Παραδοσιακό ,Σιροπιαστό Σάμαλι
ΥΛΙΚΑ :
2 ποτήρια νερού γιαούρτι ή 2 γιαούρτια ΤΟΤΑL
2 ποτήρια νερού σιμιγδάλι ψιλό
2 ποτήρια νερού σιμιγδάλι χοντρό
2 κουταλάκια του γλυκού, κοφτά, μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού, κοφτό, σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού, κοφτό, μαστίχα χίου, κοπανισμένη
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, για το ταψί
αποφλοιωμένα καβουρνισμένα αμύγδαλα
Για το σιρόπι
3 ποτήρια του νερού, ζάχαρη
2 ποτήρια του νερού, νερό
1 ξύλο κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Αρχικά φτιάχνετε το σιρόπι για να είναι κρύο.
Για το σιρόπι :
Σε μία κατσαρόλα, βάζετε τη ζάχαρη, το νερό και το ξύλο κανέλας και από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός, βράζετε το σιρόπι για 6 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήστε να κρυώσει καλά.
Για το σάμαλι :
Βάζετε όλα τα υλικά μαζί και τα ανακατεύετε πολύ καλά με μια μεγάλη κουτάλα ή με το μίξερ χειρός για να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά μεταξύ τους. Αφήνετε το μίγμα στην άκρη για 1 ώρα περίπου για να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις.
Βουτυρώνετε καλά ένα ταψί βαθύ, περίπου 30 cm, τόσο στη βάση όσο και στα τοιχώματα.
Αδειάζετε το μίγμα στο έτοιμο ταψί και το ισιώνετε με την ανάποδη ενός κουταλιού.
Το βάζετε στον φούρνο και το ψήνετε στη μεσαία σχάρα μέχρι να ροδίσει πολύ καλά για να ρουφήξει σωστά το σιρόπι. Θα χρειαστεί περίπου 40 – 45 λεπτά. Δεν ανοίγετε τον φούρνο πριν περάσουν τα πρώτα 30 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμο, το βγάζετε από το φούρνο και όπως είναι καυτό ρίχνετε με μια μεγάλη κουτάλα το κρύο σιρόπι. Θα το απορροφήσει όλο.
Το αφήνετε να κρυώσει τελείως, να πιει όλο το σιρόπι, και μετά το κόβετε σε κομμάτια, στο σχέδιο που θέλετε, βάζοντας πάνω από κάθε κομμάτι ένα ολόκληρο καβουρδισμένο αμύγδαλο. Δοκιμάστε το!!
Είναι απίθανο!!