Υλικά για 6 άτομα:
- 400γρ. στριφτάρια ή άλλο ζυμαρικό της επιλογής σας (εγώ χρησιμοποίησα ζυμαρικά με κουρκουμά Ήλις)
- 500γρ. κιμάς από κοτόπουλο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε κυβάκια
- 1 καρότο μέτριο ξυσμένο στον τρίφτη
- 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη, σε κυβάκια
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ:
- 1 λίτρο γάλα
- 4 κουτ. σούπας βούτυρο
- 7 κουτ. σούπας αλεύρι
- 2 αβγά
- μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
Εκτέλεση
- Ζεσταίνετε πολύ καλά ένα βαθύ τηγάνι και μετά ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και τον κιμά του κοτόπουλου. Σοτάρετε μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς, ανακατεύοντας συχνά.
- Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά και το καρότο. Σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμη και προσθέτετε την ντομάτα, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και μετά από λίγο σβήνετε με το κρασί. Σκεπάζετε το φαγητό και σιγομαγειρεύετε μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του. Τέλος ανακατεύετε μέσα το μαϊντανό και το βασιλικό κι αφήνετε να κρυώσει.
- Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: Μέσα σε μια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και όταν τσιτσιρίσει προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε με σύρμα να γίνει μια πάστα την οποία ψήνετε για λίγο ανακατεύοντας να πάρει λίγο χρώμα. Ρίχνετε τμηματικά το γάλα ανακατεύοντας ζωηρά με αβδοδάρτη για να μη σας σβολιάσει η κρέμα. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα και να πάρει βράση.
- Μόλις πάρει βράση, τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε ένα ένα τα αβγά ανακατεύοντας ζωηρά με το σύρμα. Αναμιγνύετε και το τριμμένο τυρί, αφού κρατήσετε λίγο στην άκρη, και δοκιμάζετε τη γεύση. Προσθέτετε ανάλογο αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο, ανακατεύετε και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει λίγο.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για λίγα λεπτά να μαγειρευτούν αλ ντέντε.
- Σουρώνετε τα ζυμαρικά και τα ρίχνετε σε πυρίμαχο ταψί διαστάσεων 25×35εκ. Προσθέτετε τέσσερις κουταλιές της σούπας μπεσαμέλ, τον κιμά κοτόπουλου και ανακατεύετε. Ισιώνετε και σκεπάζετε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνετε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να κάνει μια ωραία κρούστα.
- Αφήνετε το φαγητό να κρυώσει αρκετά πριν το σερβίρετε για να κόβεται πιο εύκολα. Πάντως να ξέρετε αυτό το παστίτσιο δεν θα πετύχετε τα τέλεια κομμάτια, γιατί καθώς είναι ανακατεμένος ο κιμάς με τα κοντά ζυμαρικά, διαλύεται κάπως. Αυτό βέβαια δεν αφαιρεί τίποτα από τη γεύση του…