Βianco στα ιταλικά σημαίνει λευκό….και είναι αυτή η χαρακτηριστική πηχτή λευκη λεμονάτη σαλτσουλα που κάνει αυτό το πιάτο ιδιαίτερα νόστιμο!!!
Ανά τόπους η προσθήκη ή μη κάποιον υλικών το κάνει να ξεχωρίζει!!!
Μαγειρεύεται ιδανικά με παχιά ψάρια όπως ροφό , σφυρίδες , στείρες , μαγιάτικο ,βακαλάο φρέσκο ή παστό!!!!
Υλικά
2 κιλά μπακαλιάρο παστό
2 κιλά πατάτες κομμένες σε χοντρές ροδελες
10 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι λάδι (200 ml)
Χυμό από δύο μεγάλα λεμόνια
Αλάτι , πιπερι
Προαιρετικά κάποιες νοικοκυρές προσθέτουν κρεμμύδια και στο τέλος και ψιλοκομμένο μαϊντανό ( προσωπικά δεν έβαλα)
Εκτέλεση
Πλένω καλά τον μπακαλιάρο από το αλάτι του αφαιρώ τα λέπια και ξεπλένω πάλι καλά!
Σε λεκανιτσα με παγωμένο νερό βάζω το μπακαλιάρο να ξαλμυρισει αφού πρώτα τον έχω κόψει σε μερίδες.
Αλλάζω κάθε 6 ώρες περίπου το νερό και τον συντηρώ στο ψυγείο.
Η διαδικασία μπορεί να σας πάρει έως και 2 εικοσιτετράωρα και ανάλογα πόσο χοντρός είναι ο μπακαλιάρος.
Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να δοκιμάζετε να δείτε αν έχει ξαλμυρισει.
Επί του φαγητού….
Σε βαθιά και πλατιά κατσαρόλα βάζω τις κομμένες πατάτες , τά σκορδα σε φετουλες και πάνω από τις πατάτες τον βακαλάο με την πετσουλα προς πάνω.
Αλάτοπιπερωνω με προσοχή , προσθέτω λίγο λάδι και νερό μέχρι να σκεπαστούν οι πατάτες ( όχι τελείως όλο το φαγητό).
Μόλις πάρει βράση χαμηλώνω σε μέτρια φωτιά και βράζω για 30 λεπτά περίπου.
Στο μουλτι βάζω το χυμό λεμονιού και το λάδι και χτυπάω να γίνει πηχτή σάλτσα.
Ανοίγω το καπάκι δυναμώνω τη φωτιά κι αφού αρχίζει να παίρνει κοχλους το φαγητό , το περιλουζω με το λαδολεμονο.
Βράζω σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα (περίπου 10 λεπτά)
Σερβίρω με φρέσκο-τριμμένο πιπέρι!!!.
Καλή μας όρεξη!!!
Η Συνταγή είναι της κας Aggeliki Antonopoulou