Υλικά
Ζύμη της αρεσκείας σας (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζύμη για τσουρέκι, λαμπροκουλούρες ή οποιαδήποτε άλλη ζύμη σας αρέσει – περίπου 500-700 γρ.)
2 ταψιά
Λαδόκολλα
Αλουμινόχαρτο
1 ανοξείδωτη μπασίνα (διαμέτρου περίπου 24 cm)
Μολύβι
Οδοντογλυφίδες
1 αυγό για άλειμμα
Προαιρετικά: αυγό για βράσιμο και βάψιμο για το κέντρο του καλαθιού
Εκτέλεση
Καλύπτουμε εξωτερικά την ανοξείδωτη μπασίνα με αλουμινόχαρτο, φροντίζοντας να την ντύσουμε καλά από όλες τις πλευρές. Αυτό θα μας βοηθήσει
να αφαιρέσουμε εύκολα το καλαθάκι ψημένο.
Σχεδιασμός στη λαδόκολλα:
Σε ένα κομμάτι λαδόκολλας, τοποθετούμε την μπασίνα ανάποδα και σχεδιάζουμε με ένα μολύβι τον κύκλο της βάσης.
Αυτός θα είναι ο οδηγός για το στεφάνι του καλαθιού.
Σχεδιάζουμε επίσης λωρίδες στη λαδόκολλα, οι οποίες θα μας χρησιμεύσουν ως οδηγός για το πάχος των κορδονιών που θα πλέξουμε για το
καλαθάκι, το στεφάνι και το χερούλι.
Πλάσιμο των κορδονιών:
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης (περίπου σαν μικρό μανταρίνι) και τα ανοίγουμε με τα χέρια μας σε φυτυλάκια (μακρόστενα κορδόνια). Το πάχος των κορδονιών θα καθορίσει την εμφάνιση του καλαθιού μας.
Δημιουργία της βάσης του καλαθιού:
Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Παίρνουμε μερικά κορδόνια ζύμης και τα τοποθετούμε ακτινωτά στο κέντρο της μπασίνας, πιέζοντας ελαφρά στο κέντρο για να ενωθούν και
να δημιουργήσουν τη βάση του καλαθιού.
Πλέξιμο των τοιχωμάτων του καλαθιού:
Ξεκινάμε να πλέκουμε τα κορδόνια γύρω από τη βάση, περνώντας ένα κορδόνι πάνω και ένα κάτω από τα ακτινωτά κορδόνια της βάσης.
Συνεχίζουμε το πλέξιμο κυκλικά, πιέζοντας ελαφρά τα κορδόνια μεταξύ τους για να σταθεροποιηθούν. Αν κάποιο κορδόνι κοπεί, απλά
το ενώνουμε με το επόμενο, πιέζοντας τις άκρες.
Καθώς πλέκουμε, τοποθετούμε την αλουμινένια μπασίνα ανάποδα πάνω στην πλεγμένη βάση και συνεχίζουμε να πλέκουμε τα κορδόνια γύρω από
την μπασίνα, ακολουθώντας το σχήμα της. Πιέζουμε τα κορδόνια στην επιφάνεια του αλουμινόχαρτου για να πάρουν το σχήμα της μπασίνας.
Στο τέλος του πλεξίματος, κόβουμε τα περιττά κομμάτια ζύμης περιμετρικά.
Δημιουργία του στεφανιού:
Παίρνουμε δύο χοντρά κορδόνια ζύμης και τα πλέκουμε μεταξύ τους σε μια απλή πλεξούδα.
Ενώνουμε τις άκρες της πλεξούδας για να σχηματίσουμε ένα κυκλικό στεφάνι, χρησιμοποιώντας λίγο νερό ή αυγό για να κολλήσουν καλά.
Το μέγεθος του στεφανιού πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να εφαρμόζει στο πάνω μέρος του καλαθιού.
Δημιουργία του χερουλιού:
Παίρνουμε ένα πιο χοντρό κορδόνι ζύμης και το πλάθουμε στο σχήμα ενός τόξου ή ενός ημικυκλίου, το οποίο θα είναι το χερούλι του καλαθιού.
Στηρίζουμε τις άκρες του χερουλιού στο στεφάνι, χρησιμοποιώντας οδοντογλυφίδες για να τις στερεώσουμε.
Συναρμολόγηση και ψήσιμο:
Τοποθετούμε το πλεγμένο καλαθάκι (που βρίσκεται πάνω στην αλουμινένια μπασίνα) σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Τοποθετούμε το στεφάνι και το χερούλι σε ένα άλλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Χτυπάμε το αυγό με λίγο νερό και αλείφουμε καλά όλη την επιφάνεια του καλαθιού, του στεφανιού και του χερουλιού για να πάρουν ωραίο χρώμα κατά το ψήσιμο.
Ψήνουμε το καλαθάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-35 λεπτά, ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να ψηθεί καλά.
Ψήνουμε το στεφάνι και το χερούλι για περίπου 20-25 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις ψηθεί το καλαθάκι, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το αφαιρέσουμε προσεκτικά από την αλουμινένια μπασίνα.
Όταν κρυώσουν όλα τα μέρη, τοποθετούμε το στεφάνι πάνω στο καλαθάκι και στερεώνουμε το χερούλι στο στεφάνι, χρησιμοποιώντας οδοντογλυφίδες.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο άλειμμα αυγού για να κολλήσουν καλύτερα τα μέρη.
Διακόσμηση:
Μπορούμε να τοποθετήσουμε στο κέντρο του καλαθιού ένα βαμμένο πασχαλινό αυγό ή πολλά μικρά σοκολατένια αυγά.
Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα! Ελπίζω να απολαύσετε τη δημιουργία αυτού του όμορφου πασχαλινού καλαθιού!